2020-08-12 02:10

Parlamentul vietnamez mulțumește Ministerelor Economiei și de Externe din România, pentru semnarea acordurilor EVFTA și EVIPA cu UE

 |  12:40
Parlamentul vietnamez mulțumește Ministerelor Economiei și de Externe din România, pentru semnarea acordurilor EVFTA și EVIPA cu UE

„EVFTA a fost una dintre cele mai importante oferte semnate vreodată de Vietnam, marcând o nouă eră de comerț și cooperare cu Europa, precum și consolidarea eforturilor de integrare globală a țării”, s-a auzit în Parlamentul de la Hanoi. Vicepreședinte Adunării Naționale (NA) Đặng Thị Ngọc Thịnh a declarat că Acordul de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) a fost un acord global și echitabil care a reprezentat atât Vietnamul, cât și drepturile și interesele UE, în cadrul ultimei reuniuni a Adunării Naționale din Vietnam. Și a ținut să mulțumească României – special ministerelor Economiei și de Externe - care a deținut președinția UE în iunie 2019, la momentul semnării acordului de liber schimb.

Thịnh a spus că deschiderea ușii comerțului către produsele și serviciile UE ar putea crea presiuni asupra unor firme autohtone, dar Vietnamul și portofoliile de produse ale UE, au avut tendința de a se completa reciproc, în loc să fie în concurență directă, astfel încât factorii de decizie au așteptat ca presiunea să rămână la un nivel acceptabil. Acest lucru ar trebui să impulsioneze firmele interne să adopte noi tehnologii și să își îmbunătățească produsele și serviciile.

Vicepreședintele NA a mai spus că „acordul comercial a necesitat o revizuire totală a procedurilor Vi -investment -Nam pentru investiții, vamă, facilitarea comerțului, drepturile lucrătorilor, standarde tehnice și sanitare, precum și drepturi de proprietate intelectuală. Prin urmare, Guvernul trebuie să facă eforturi pentru reforme administrative mai puternice și să vizeze modele de dezvoltare mai durabilă”. Pe tema Acordului de protecție a investițiilor UE-Vietnam (EVIPA), înaltul oficial vietnamez a spus că acordul a contribuit la consolidarea rolului Vietnamului în comerțul regional și global.

 „Comisia pentru Afaceri Externe susține acordul comercial și cere guvernului să lucreze la o foaie de parcurs mai detaliată și la planurile de pregătire pentru punerea în implementare a acesteia. La nevoie să se apeleze la specialiștii din Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri din România prin intermediul misiunilor diplomatice și a MAE român și vietnamez”, a precizat Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Nguyễn Văn Giàu.

De asemenea, comisia a recomandat guvernului să efectueze studii suplimentare cu privire la impactul EVFTA, în special în această perioadă a pandemiei COVID-19. Planurile de urgență și măsurile de control al riscurilor trebuie să fie puse în aplicare pentru a reduce la minimum efectele negative ale pandemiei.

O serie de sarcini-cheie trebuie finalizate, inclusiv aplicarea tehnologiei informației pentru menținerea actualizată a agențiilor guvernamentale, a comunității de afaceri și a consumatorilor cu privire la acordul comercial, precum și cu sprijinul întreprinderilor vietnameze pentru a profita de oportunitățile comerciale.

 

EVFTA va scoate din sărăcie între 800.000 și 1.000.000 de vietnamezi

 

Ministrul Industriei și Comerțului, Trần Tuấn Anh, a declarat că EVFTA „a fost una dintre cele mai importante oferte semnate vreodată de Vietnam, marcând o nouă eră a comerțului și a cooperării cu Europa, precum și eforturile de integrare globală a țării”.

EVFTA a avut potențialul de a ajuta Vietnamul să scoată între 800.000 și un milion de oameni din sărăcie până în 2030, potrivit unui document publicat de Banca Mondială în aprilie 2020. Acordul comercial, în lumina pandemiei COVID-19, ar oferi un impuls semnificativ pentru redresarea economiei, deschizând multe uși pentru exporturile vietnameze, acordând firmelor locale acces la noi lanțuri de aprovizionare și instituind Vietnamul ca destinație promițătoare, pentru lanțul global de aprovizionare.

„Acordul comercial a oferit, de asemenea, o piatră de temelie pentru recuperarea post-pandemie a producției. Piețele suplimentare de export ar permite Vietnamului să-și reducă dependența de partenerii comerciali tradiționali”, a mai precizat ministrul  Trần Tuấn Anh.

În ceea ce privește tema Brexit, va exista o perioadă de tranziție, care se preconizează că va dura până la sfârșitul anului 2020, înainte ca Marea Britanie să plece oficial din blocul comunitar. Termenii comerciali dintre Vietnam și Marea Britanie vor urma ceea ce este prevăzut în EVFTA, cu o posibilă prelungire de până la 24 de luni. Sunt în curs de derulare discuții bilaterale între cele două țări pentru a se pregăti un acord post-Brexit, între ambele părți.

Marea Britanie este cel de-al treilea partener comercial Vietnamului din UE, cu o creștere a cifrei de afaceri comerciale de 17,8 % pe an. Până la sfârșitul anului 2019, comerțul bilateral a ajuns la 6,61 miliarde de dolari, exporturile Vietnamului  reprezentând 5,76 miliarde de dolari.

Deasemenea guvernul de la Hnaoi a analizat cadrul legal existent al țării în așteptarea acordului comercial pentru a se menține în conformitate cu standardele EVFTA privind transparența și proprietatea intelectuală.

În plus, mai multe programe guvernamentale au fost puse în aplicare pentru a difuza informații despre EVFTA în comunitatea de afaceri pentru a îmbunătăți capacitatea competitivă a firmelor vietnameze, pentru a consolida sindicatele și organizațiile care reprezintă drepturile lucrătorilor la nivel local și pentru a stabili o foaie de parcurs pentru dezvoltarea durabilă a politicilor sociale.

EVFTA include 17 capitole, două protocoale și o serie de memorandumuri de înțelegere cu privire la comerțul cu bunuri și servicii, investiții, remedii comerciale, concurență, întreprinderi de stat, achiziții publice și proprietate intelectuală.

În cadrul acordului comercial, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam, precum și 71% din taxele la exporturile vietnameze către UE vor fi înlăturate de îndată ce acordul comercial va intra în vigoare. Restul va fi eliminat treptat pe o perioadă de până la 10 ani pentru exporturile UE și șapte ani pentru exporturile vietnameze.

EVFTA conține, de asemenea, dispoziții privind protecția proprietății intelectuale, drepturile muncii și dezvoltarea durabilă. Acordul comercial va deschide o viitoare oportunitate pentru Vietnam de a intra pe o piață cu un PIB de 18 trilioane de dolari SUA.

UE este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Vietnam, iar comerțul în cele două sensuri a atins valoarea de 56,39 miliarde de dolari în 2019. Deasemenea UE este și cel de-al cincilea investitor străin Vietnam. Se estimează că cifra va crește semnificativ în viitorul apropiat, deoarece 62% dintre investitorii din UE au o opinie pozitivă asupra activității în țara din sud-estul Asiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-21

Mai multe imagini:
Parlamentul vietnamez mulțumește Ministerelor Economiei și de Externe din România, pentru semnarea acordurilor EVFTA și EVIPA cu UE
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz