2020-01-26 17:42

Partenerii externi ai Greciei ignoră şarmul lui Tsipras: Atena, criticată pentru reforme neconvingătoare

 |  20:01
Partenerii externi ai Greciei ignoră şarmul lui Tsipras: Atena, criticată pentru reforme neconvingătoare

Propunerile înaintate de Guvernul Alexis Tsipras se dovedesc a fi neconvingătoare pentru partenerii externi ai statului grec. Deşi Grecia este tot mai aproape de intrarea în incapacitate de plată, încă nu este clar dacă autorităţile de la Atena vor fi capabile să formuleze un plan economic care să fie acceptat şi de creditori.

Două ore de negocieri nu au fost îndeajuns pentru a permite premierului grec, Alexis Tsipras, să ajungă la un acord preliminar cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Christine Lagarde, directoarea generală a FMI, Mario Draghi (preşedintele BCE). Potrivit „Wall Street Journal”, una dintre marile piedici în calea semnării acordului îl reprezintă inflexibilitatea autorităţilor de la Atena în privinţa reducerii pensiilor. Conform Mediafax, creditorii au mai cerut reducerea majorărilor de taxe pentru companii, scăderea şi mai mare a bugetului pentru Apărare şi venituri mai mari din taxa pe vânzări. În consecinţă, miniştrii de Finanţe din zona euro au primit propuneri diferite pentru acord, Atena oferind soluţii distincte de cele propuse de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Alexander Stubb, ministrul de Finanţe din Finlanda, a negat că autorităţile greceşti ar fi venit în faţa partenerilor europeni cu „propuneri concrete” pentru reformarea economiei naţionale, informează Agerpres. Nemulţumită, Austria a cerut statelor din zona euro întocmirea unui plan e rezervă. „Dacă acest document nu este acceptat de miniştrii de Finanţe, atunci va trebui să ne gândim să pregătim alternative. Ca întotdeauna, am încredere că va fi un acord, dar devine tot mai dificil cu fiecare minut care trece”, a spus Hans Joerg Schelling, ministru în Guvernul de la Viena.

În Grecia, Executivul condus de socialistul Alexis Tsipras se apără şi susţine că a făcut deja numeroase compromisuri, fără a avea parte de bunăvoinţă din partea creditorilor internaţionali. Premierul grec a mai spus că ar prefera ca partenerii Greciei să respecte deciziile Guvernului său atâta vreme cât acestea respectă ţintele bugetare.

Problemele unui stat socialist

Guvernul de la Atena trebuie să plătească în luna iunie o tranşă de 1,54 miliarde de euro către FMI, dar nu o poate face pentru că îi lipsesc banii. Singura şansă de a putea achita această datorie este primirea celor 7,2 miliarde de euro restante dintr-un program de susţinere financiară în valoare totală de 240 miliarde de euro. Pentru ca Grecia să poată primi aceste fonduri şi să evite intrarea în incapacitate de plată, Parlamentul grec este obligat să aprobe, înainte de sfârşitul lui iunie, măsurile de reformă economică convenite cu creditorii externi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine