2019-12-13 04:15

Socialiştii francezi revin la măsurile aspre impuse de Sarkozy taberelor ilegale de romi

 |  16:11
Socialiştii francezi revin la măsurile aspre impuse de Sarkozy taberelor ilegale de romi

Nemulţumirile privind instalarea romilor în tabere ilegale pe teritoriul Franţei au luat proporţii în ultima perioadă. Miercuri, formaţiunea preşedintelui Hollande a anunţat că pregătesc un proiect de lege care să permită evacuarea mai uşoară a grupurilor de nomazi din Hexagon, deşi a condamnat măsurile politice din 2010 ale fostului preşedinte Nicolas Sarkozy privind programul de expulzare a mii de romi din România şi Bulgaria, ca fiind prea aspre.

Supărarea francezilor este justificată în contextul imaginilor tulburătoare, în care bande din România şi Bulgaria jefuiesc trecătorii din capitala franceză, apărute în publicaţia Paris Match, potrivit Agerpres. În fiecare zi, nenumărate furturi sunt comise de către membrii acestor grupuri, dintre care mulţi sunt minori.

Abuz faţă de serviciile sociale

Partidul preşedintelui Hollande a anunţat că măsurile pe care guvernul le-a luat în urmă cu un an pentru integrarea romilor în societate se dovedesc a fi ineficiente. Proiectul de lege abordează problema taberelor ilegale ale aşa-numiţilor 'Gens du Voyage' - adică 'nomazi' - populaţie care include romi, manouche şi sinti. Pentru acest fenomen UE foloseşte deseori termenul general de romi. Această populaţie numără aproximativ 250.000 - 300.000 de membri, marea majoritate cetăţeni francezi, iar prin lege se poate aşeza temporar în zone speciale unde pe timpul verii dispune de apă curentă şi energie. Totuşi, stabilirea în alte zone, spre exemplu terenuri de sport municipale, i-au înfuriat pe conservatori şi în special pe contribuabili, care consideră că se abuzează de serviciile sociale.

13.000 de romi deportaţi

Criticată de unii politicieni de stânga, propunerea legislativă se aşteaptă să intre în Parlamentul abia după luna septembrie. Proiectul prevede şi reţinerea fondurilor consiliilor locale care nu construiesc zone pentru taberele legale. În afara cazului în care securitatea publică este în pericol, evacuarea romilor din zonele publice este în prezent dificilă. După măsurile introduse în august 2012, consiliile locale trebuie să vină cu alternative de cazare, de ocupare a forţei de muncă şi şcolarizare înainte de evacuare. Adoptarea noii legi ar reduce procedurile birocratice şi ar permite poliţiei să intervină mai rapid dacă terenul este ocupat ilegal, au explicat surse oficiale. Totuşi, mai mult decât Sarkozy, ministrul de interne, Manuel Valls, a ordonat demontarea barăcilor romilor fără a-i reloca şi a expulzat foarte mulţi dintre aceştia. Anul trecut, circa 13.000 de romi din România şi Bulgaria au fost deportaţi din Franţa, într-o creştere de 18,4% faţă de anul precedent.

Jafuri în plină zi

Revista Paris Match a dedicat recent opt pagini bandelor agresive din România şi Bulgaria care îşi atacă victimele în plină zi. Patrulele de poliţie au fost sporite  dramatic în jurul monumentelor emblematice ale capitalei franceze, cum ar fi Turnul Eiffel sau Muzeul Luvru. Un număr de 1.769 de minori au fost reţinuţi de poliţia franceză pentru infracţiuni în 2012, însă aceştia au fost eliberaţi după câteva ore.  "Nu prea le putem face mare lucru (...) Deoarece sunt copii, au în mod efectiv imunitate absolută de la urmărirea penală", a  declarat o sursă din cadrul poliţiei pariziene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-18

In legatura cu acest articol...

Romii, fugăriţi în Franţa. Cetăţenii din Hexagon îşi fac singuri dreptate
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray