2020-08-14 16:58

PDM nu renunță la Plahotniuc. Republica Moldova se îndreaptă către alegeri anticipate

 |  20:01
PDM nu renunță la Plahotniuc. Republica Moldova se îndreaptă către alegeri anticipate

Criza politică din Republica Moldova a continuat și joi, când majoritatea parlamentară nu a respectat ultimatumul dat de președintele Timofti pentru a veni cu altă variantă de premier și și-a susținut în continuare propunerea lui Vlad Plahotniuc, membru al PDM, om de afaceri controversat, acuzat de corupție. Plahotniuc i-a trimis o scrisoare lui Timofti în care îi cere să nu țină seama de acuzațiile care i se aduc pentru că nu sunt adevărate. E adevărat, el a greșit exprimarea din scrisoare și spune exact inversul: „Pentru toate acuzațiile care mi s-au adus, eu am venit cu probe, cu documente oficiale, care CONTESTĂ CARACTERUL FALS ȘI NEFONDAT al acuzațiilor”. Și în „limba moldovenească” a contesta înseamnă același lucru ca și în română, fără îndoială.

Retragerea PLDM

Apoi s-a auzit că mai mulți parlamentari din majoritate amenință că își retrag semnăturile de pe declarația de susținere a lui Plahotniuc. Printre aceștia și șapte parlamentari din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM): „Noi, cei şapte deputaţi PLDM i-am anunţat pe colegii noştri din PDM că ne vom retrage semnăturile dacă, până (joi) la ora 14.00, nu va fi schimbat candidatul la funcţia de premier", a declarat Ion Balan, liderul grupului PDLM, citat de unimedia.info. După amiază, deputații PLDM spuneau că șase dintre ei, cel puțin, și-au retras semnătura și i-au chemat la discuții pe cei de la PDM, dar fără rezultat, se pare. În consecință, președintele Nicolae Timofti a mai dat un ultimatum, ca până joi la ora 21, să se reconfirme semnăturile pentru propunerea de premier și, implicit, dacă rămâne aceeași.

Dar Partidul Democrat din Moldova, din care face parte și Vlad Plahotniuc a susținut că nu e nevoie de nicio reconfirmare a deciziei luate de majoritate și că este pregătit să meargă la alegeri anticipate dacă nu se va accepta formarea guvernului.

Apel către Cioloș

Între timp, sute de simpatizanţi ai mişcării Platforma Dreptate şi Adevăr (DA) au mers la sediul Preşedinţiei Republicii Moldova, pentru a manifesta împotriva candidaturii lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier, potrivit PRO TV Chişinău. Manifestanţii au scandat sloganuri precum „Jos mafia!". „Timofti e cu noi!". „Jos Plahotniuc", „La închisoare, această guvernare!", „Noi n-am uitat, miliardul l-aţi furat!”. Apoi au mers și în Piața Marii Adunări Naționale.

În plus, într-un apel public adresat Guvernului României, Platforma Unionistă Acțiunea 2012 îi cere premierului Cioloș să intervină ca mediator în actuala criză instituțională de la Chișinău în cel mai scurt timp posibil și să ia măsuri urgente pentru „salvarea viitorului european și românesc al Republicii Moldova”.

„Republica Moldova e în pragul disoluției. Statul român trebuie să desfășoare toate acțiunile necesare pentru reîntregirea națională. Nu putem admite ținerea captivă a peste 3 milioane de români și trecerea lor din mâinile unui oligarh în ale altuia, fie că de-a lungul timpului aceștia s-au numit Voronin, Filat sau Plahotniuc. Basarabia arde și e timpul să acționăm acum. Unirea este soluția corectă”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

La închiderea ediției situația era în continuare tensionată, în așteptarea orei 21 la care expiră ultimatumul președintelui Timofti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-14Parerea ta...

GINGEBRE
14 Ian 2016

Nu ma prea pricep la politica, dar vad desfasurarea de forte: 1. Doua din trei partide pro-europene (inclusiv cel care l-a propus) au format o noua coalitie 2. Alegerile anticipate ar compromite toti preoeuropenii si ar aduce avantaje lui Dodon. Cu toatea astea, Timofti nu il pune premier pe Plahotniuc si nu incearca nici macar sa numeasca pe unul din cei mai destupati la minte pe care noua coalitie i-ar accepta (Maia Sandu, Leanca, Candu); de retinut ca coalitia asta ar putea sa traga mai spre centru inclusiv partide exotice precum cel al lui Usatii sau comunistii, nemaispunand de Gagauzia. Nimic din astea nu conteaza; tipul stie doar doua chestii: PLD la putere si Filat scos din inchisoare, cu orice pret. Asta inseamna sa fii mafiot!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz