2020-04-09 04:55

Pe rețele: Atenție la FAKE virus

 |  00:38
Pe rețele: Atenție la FAKE virus

Focarul de coronavirus a stârnit ceea ce Organizația Mondială a Sănătății numește „infodemie” - o cantitate copleșitoare de informații pe social media și site-uri web. Unele dintre acestea sunt corecte. Altele…

Ameninţarea coronavirusului a declanşat o epidemie de fake news, în special pe reţele sociale. Mesaje atribuite autorităților, dar false, circulă pe Facebook și WhatsApp. Autoritățile recomandă să nu luăm în considerare decât anunţurile oficiale. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al știrilor false „infodemie”, pornind de la cuvântul epidemie. Declarațiile false variază de la o teorie a conspirației conform căreia virusul este o armă biologică creată de om și până la afirmația că peste 100.000 de persoane au murit din cauza bolii, potrivit npr.org. Într-un articol, publicat în secțiunea de opinii a “The Guardian”, epidemiologul Adam Kucharski susține că cea mai bună metodă de a combate falsurile online în jurul virusului este „a le trata ca pe un virus!”. Iar dr. Mike Ryan, directorul executive al OMS, spune că „avem nevoie de un vaccin împotriva dezinformării”.

“Dacă cineva ar citi tot ce a apărut azi, s-ar ascunde în casă”

Un mesaj menit să stârnească panică a circulat în ultimele zile pe rețelele sociale. Avea un număr de înregistrare pentru a-i face pe oameni să creadă că vine de la Ministerul Sănătății și susținea că „nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat” și că „răspândirea din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și în masă”.

Mesajul recomanda utilizatorilor de pe rețelele sociale să bea „apă caldă sau ceaiuri antigripale” și să mănânce „lămâi, usturoi” și “să bea multe ceaiuri fierbinți”. Nu lipsesc nici greșelile gramaticale, întâlnite adesea în astfel de mesaje false.De altfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut un apel la oameni să nu creadă informațiile de pe rețelele sociale care vin din surse neautorizate. „Știri false au apărut demult. De câteva zile rugăm populația să nu dea crezare paginilor de Facebook și site-urilor neverificate. De oriunde citesc, să verifice pe site-urile oficiale: MS, DSU, MI. În niciun caz să nu creadă informațiile care circulă și nu sunt verificate. Dacă cineva ar citi tot ce a apărut azi, s-ar ascunde în casă, ar închide ușile și ar zice că lumea s-a terminat, pentru că informațiile sunt date de neavizați, care induc panică și alții poate au un scop în ce fac”, a spus Raed Arafat.

Pentru a se proteja, oamenii sunt sfătuiți să se informeze, să respecte aceleași proceduri pe care le-ar folosi și în cazul gripei sezoniere – să se spele pe mâini, să tușească în batistă, să păstreze igiena personal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine