2020-02-19 18:50

Peste 4.400 de militari americani au murit in Irak de la inceperea ofensivei in martie 2003

 |  18:26
Peste 4.400 de militari americani au murit in Irak de la inceperea ofensivei in martie 2003

“Preţul enorm” al ofensivei americaneîn Irak

Preşedintele american, BarackObama, a marcat marţi încheierea oficială a misiunii de luptă a americanilor înIrak. Liderul de la Casa Albă a afirmat că este timpul de a "întoarcepagina" şi a concentra atenţia Statelor Unite asupra restabiliriieconomiei.

"Anunţcă misiunea de luptă în Irak s-a terminat. Operaţiunea «Libertate în Irak» aluat sfârşit şi irakienii sunt în prezent responsabili de securitatea ţăriilor", a declarat Obama, într-un discurs solemn în faţa naţiunii, dinBiroul Oval al Casei Albe.

"Amretras aproape 100.000 de militari americani din Irak. Am închis sute de bazesau le-am transferat irakienilor", a subliniat preşedintele Obama,amintind că îşi ţine astfel o promisiune din campania electorală.

Liderulamerican a remarcat şi că ţara sa a plătit "un preţ enorm" în Irak,unde peste 4.400 de militari americani au murit, de la începerea ofensivei în martie2003, lansată de predecesorul său, George W. Bush.

Acestadin urmă a vrut să înlăture regimul lui Saddam Hussein, suspectat, pe baza unorinformaţii care s-au dovedit a fi false, că ar întreţine un arsenal de arme dedistrugere în masă. Obama s-a opus cu virulenţă acestei operaţiuni, într-operioadă în care nu era decât un ales local.

Îndiscursul de marţi, preşedintele a vorbit americanilor şi despre situaţiainternă a ţării.

"Sarcinanoastră cea mai urgentă este, în prezent, restabilirea economiei şi reangajareamilioanelor de americani care şi-au pierdut locul de muncă", a spus el,amintind că ofensiva din Irak a "condus la cheltuirea unor vaste resurseîn străinătate, într-o perioadă de reduceri bugetare".

Încontextul în care Irakul nu are nici în prezent un Guvern format, la aproapeşase luni după alegerile legislative, Obama i-a încurajat pe oficialii politiciirakieni să ajungă "rapid" la un acord. Când va fi cazul, "nuexistă nici o îndoială, irakienii vor avea un partener puternic: StateleUnite", a afirmat el.

LaBagdad, prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki a apreciat că Irakul este înprezent "o ţară suverană şi independentă" şi a afirmat că armata sapoate asigura securitatea, într-un stat care rămâne pradă violenţelor şiinstabilităţii politice.

"Esteo zi care va rămâne în memoria tuturor irakienilor", a afirmat Maliki,subliniind că armata irakiană va şti să preia conducerea de la americani. Darministrul irakian al Apărării a apreciat că în 2012 forţele irakiene nu vor ficapabile să asigure securitatea decât în proporţie de "95 la sută".

Efectivelearmatei americane în Irak au ajuns sub pragul simbolic de 50.000 de militari,faţă de 170.000 în 2007, perioada celor mai grave violenţe interconfesionale. Potrivitcalendarului anunţat de Obama, militarii ar urma să plece la sfârşitul anului2011.

Obamaa evocat marţi şi situaţia din cel de-al doilea teatru major de operaţiuni alarmatei americane, Afganistan. El a triplat acolo contingentul existent, de laînceputul mandatului său, în condiţiile în care a anunţat şi începerearetragerii din această ţară, din vara anului 2011.

2010, cel mai sângeros an pentrumilitarii americani din Afganistan

Anul2010 este deja cel mai sângeros pentru militarii americani din Afganistan, cu323 de morţi în opt luni, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP. Doar în cursulzilei de marţi şi-au pierdut viaţa şase militari americani. În cinci zile, 23de militari americani au murit în Afganistan. Din cei 80 de militari străinidecedaţi în august, a treia cea mai sângeroasă lună pentru forţeleinternaţionale în nouă ani de război, 56 erau din Statele Unite. În iunie, aufost ucişi 102 militari străini - dintre care 60 de americani - şi 88 în iulie- dintre care 65 americani. Peste două treimi din cei aproximativ 141.000 demilitari ai forţelor internaţionale din Afganistan, dintre care majoritatea subconducerea NATO, provin din Statele Unite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine