2020-07-02 19:50

Polonia ar putea susţine misiunea militară SUA în Strâmtoarea Ormuz

 |  13:22
Polonia ar putea susţine misiunea militară SUA în Strâmtoarea Ormuz

Răsturnare de situație, după ce Polonia ar putea susţine misiunea militară americană la Golful Persic, în urma confiscării unui petrolier care naviga sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz. Anunțul a fost făcut de ministrul polonz de Externe Jacek Czaputowicz pentru DPA.

”Ştim că situaţia cere un răspuns”, declară Czaputowicz în acest interviu, fără să specifice natura acestei posibile asistenţe.

”Este posibil un fel de susţinere poloneză faţă de eforturile americane şi britanice”, a spus el.

Polonia încearcă să ”menţină legătura transatlantică” şi să acopere disensiunile între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), inclusiv în Orientul Mijlociu, afirmă şeful diplomaţiei poloneze, potrivit news.ro.

O deteriorare a securităţii în apele din apropierea Iranului, o arteră vitală a producătorilor de petrol din Orientul Mijlociu, intervine în contextul escaladării tensiunilor în Statele Unite, Marea Britanie şi Iran.

Germania a refuzat să facă parte din misiunea americană, în favoarea unei misiuni europene de observaţie. Berlinul se teme că strategia americană a exercitării unei ”presiuni maxime” asupra Teheranului ar putea conduce la o escaladare a crizei.

Polonia urmăreşte politica UE cu privire la Orientul Mijlociu şi Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Washingtonul s-a retras, dar crede totodată că UE ar trebui să fie ”mai deschisă argumentelor americane”, afirmă Czaputowicz.

”Dacă există o disensiune între UE şi Statele Unite, ea nu este bună pentru Polonia sau Europa Centrală. Aşadar încercăm să menţinem legătura transatlantică şi să depăşim diseniunea”.

”Ar fi foarte rău dacă Statele Unite şi-ar pierde interesul faţă de Europa”, apreciază Czaputowicz.

Pe de altă parte, Statele Unite au ameninţat joi cu interzicerea vicelor echipajului petrolierului iranian Grace 1, imobilizat în largul Gibraltarului de la începutul lui iulie de poliţia teritoriului britanic şi forţe speciale britanice, dar autorizat joi să plece de către Curtea Supremă a Gibraltarului, relatează AFP.

”Statele Unite afirmă că Grace 1 ajuta Corpul Gardienilor Revoluţiei, transportând petrol din Iran către Siria (...). Membrii echipajului navelor care ajută Gardienii Revoluţiei transportând petrol din Iran ar putea să nu mai beneficieze de vize sau să fie primiţi pe teritoriul american”, a ameninţat joi Departamentul de Stat într-un comunicat.

Guvernul din Gibraltar şi Statele Unite au anunţat la începutul lui iulie că suspectează că încărcătura petrolierului era destinată Siriei, supusă de la începutul războiului care devastează ara, în 2011, unor sancţiuni ce vizează sectorul petrolier sirian. Teheranul a denunţat imobilizarea Grace 1 drept un act de ”piraterie”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz