2019-12-06 03:27

Prăpastia dintre SUA şi Rusia a ieşit în evidenţă la Beijing: Obama nu vrea să aibă de a face cu Putin

 |  18:09
Prăpastia dintre SUA şi Rusia a ieşit în evidenţă la Beijing: Obama nu vrea să aibă de a face cu Putin

Intervenţia militară rusească din Ucraina a schimbat profund relaţiile dintre Washington şi Moscova. Încercările lui Vladimir Putin de a reface legăturile sale personale cu Barack Obama nu sunt împărtăşite de liderul de la Casa Albă.

Starea de tensiune care există între Statele Unite ale Americii şi Rusia a fost evidentă la reuniunea din China a Forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Deşi preşedintele american, Barack Obama, şi liderul rus, Vladimir Putin, au avut mai multe contacte informale, acestea au fost scurte şi au ilustrat ostilitatea care există între cele două administraţii.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a intrat în sala oficială a APEC încadrat de Vladimir Putin şi Barack Obama. „E frumos, nu-i aşa?”, i-ar fi spus liderul de la Kremlin preşedintelui american, arătându-i acestuia decoraţiile din sala de conferinţe. Obama a răspuns afirmativ, dar nu s-a arătat deloc încântat de necesitatea de a răspunde liderului rus. Cei trei politicieni s-au dus apoi la dineul oficial. Putin s-a aşezat în stânga lui Xi Jinping, în vreme ce liderul american a preferat să rămână de partea dreaptă a politicianului chinez. Deşi Putin l-a bătut prieteneşte pe umăr, în timp ce se îndreptau spre locul său, Obama abia a răspuns gestului. Ulterior, cei doi au mai avut o scurtă discuţie cu ajutorul unui translator. Conform Mediafax, prima întâlnire dintre Putin şi Obama ar fi avut loc cu o seară înainte, la ceremonia de primire a oficialilor străini.

Varianta oficială

Atât Casa Albă, cât şi Kremlinul susţin că Barack Obama şi Vladimir Putin au avut mai multe discuţii în care au atins subiecte precum criza din Ucraina, dosarul nuclear al Iranului şi războiul din Siria. „De trei ori în cursul zilei, timp de aproximativ 15-20 de minute în total, preşedintele Obama a avut ocazia de a discuta cu preşedintele Putin”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate Naţională (NSC), Bernadette Meehan. Din punctul de vedere al Kremlinului, scurtele întâlniri între Obama şi Putin sunt o reluare a relaţiilor diplomatice, relatează Agerpres. „Putin și Obama au profitat de câteva ori de pauzele în desfășurarea summitului pentru a vorbi. Ei au discutat despre problemele legate de relațiile bilaterale, situația din Ucraina, Siria și Iran. Oportunități au fost mai mult de două, dar acestea au fost discuții scurte”, a precizat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt la Kremlin.

Ben Rhodes, un consilier al preşedintelui Obama, a explicat presei americane că administraţia Obama continuă să fie în total dezacord cu acţiunile ruseşti în Ucraina. „Există foaia de parcurs a acordului de la Minsk şi aceasta trebuie respectată”, a subliniat oficialul american. De altfel, Joe Biden, vicepreşedintele SUA, a avertizat Moscova că va avea parte de noi sancţiuni dacă nu ordonă o retragere completă a forţelor  şi tehnicii militare din Ucraina.

Putin, cenzurat în mass-media chineză

Dineul de la deschiderea reuniunii liderilor APEC a fost scena unei întâmplări mai puţin obişnuite, relatează Mediafax. În vreme ce liderul comunist Xi Jinping vorbea cu Barack Obama, soţia sa, Peng Liyuan a rămas singură împreună cu Vladimir Putin. Întrucât prima doamnă a Chinei părea să sufere de frig, liderul rus a profitat de ocazie, a luat un şal şi, zâmbitor, i l-a aşezat pe umeri. Peng Liyuan i-a mulţumit lui Putin pentru gestul său, dar câteva secunde mai târziu i-a înmânat unui asistent haina primită şi s-a îmbrăcat cu o jachetă. CCTV, televiziunea de stat a Chinei, a difuzat imaginile în direct, dar înregistrarea video a gestului a fost retrasă de cenzori de pe mai multe site-uri din China. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-11Parerea ta...

PHUAAA...
11 Noi 2014

L-o suparat Putin pe chinez pt.gestul de curtoazie fata de prima doamna :)))
LA MODUL CUM SE PREZANTA
11 Noi 2014

lucrurile, lumea zice ca miroase a razbel...ei vor sa imparta lumea (SUA si Rusia); iar ciolanul se 'lasa' greu, cam asa sta treaba!
PREZIDENTIALE:
11 Noi 2014

VICTOR VIOREL PONTA L-A UMILIIII...T PE MALACUL PROST, IOHANNIS-ONANNIS, IN DEZBATEREA DE LA REALITATEA TV (televiziunea prietena a lui Klaus Onannis, televiziunea de partid, a PNL-ului, adica - explic aici pt. hidrocefalul oligofren, Labarul Basist de la Miezul Noptii care, mai mult ca sigur plange si si-o freaca, de nervi, dupa prestatia execrabila a lui ONANNIS, sluga preferata a stapanului sau, GOLLUM-BASESCU)!!! Scorul dominarii a fost 70% - 30% in favoarea dlui. Victor Viorel PONTA! UMIIIILIIINTAAAA GROAZNICAAAAA pt. MALACUL PROST, IOHANNIS-ONANNIS!!!
CE-MI PLACE CUM TE OFTICI!
12 Noi 2014

Auzi, acum, sincer: chiar NU TI-E RUSINE sa mai tii cu ONANNIS dupa prestatia lui, lamentabila, din seara asta? Fara misto! Ia zii, raspunde sincer (daca poti... :-)). Onanistule oligofren!
PA! MA DUC FERICIT, LA CULCARE
12 Noi 2014

Tu ramai pana dimineata si plangi, intrerupt din cand in cand cand faci labele, de nervi! Pa, putzi mic si degenerat! :)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray