2020-08-15 23:12

Premieră la împlinirea a 55 de ani de relații diplomatice româno-cambodgiene

 |  10:34
Premieră la împlinirea a 55 de ani de relații diplomatice româno-cambodgiene

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a efectuat recent, o vizită oficială în Regatul Cambodgiei, cu ocazia aniversării a 55 de ani de relații diplomatice.

Programul a inclus întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Prak Sokhonn, ministrul Culturii și Artelor, Phoeurng Sackona, cu secretarul de stat Tekreth Kamrang, din cadrul Ministerului Comerțului, consultări pe linia ministerelor de Externe cu secretarul de stat Ouch Borith, precum și participarea la recepția de marcare a 55 de ani de relații diplomatice româno-cambodgiene. Demnitarul român a depus totodată o coroană de flori la monumentul închinat memoriei Regelui Norodom Sihanouk.

În cadrul întrevederilor, demnitarii au abordat teme de interes comun, în vederea consolidării cooperării bilaterale, cu accent asupra relațiilor economice și comerciale.

Runda de consultări bilaterale a fost dedicată concretizării proiectelor discutate cu ocazia întrevederii precedente, desfășurată la Sinaia, la 7 iulie 2017, și implementării unor măsuri care să favorizeze contactele între mediile de afaceri din cele două țări: stabilirea de parteneriate între autoritățile locale, deschiderea consulatelor onorifice român și cambodgian până la finele anului 2018, consolidarea cadrului juridic bilateral și crearea unei camere de comerț româno-cambodgiene. Au fost discutate, de asemenea, proiecte de cooperare în domenii sectoriale precum agricultura, turismul, cultura, educația și cercetarea.

Dialogul a inclus și un schimb de opinii pe teme de actualitate ale agendei internaționale, generate de evoluțiile recente în zonele și organizațiile de apartenență geografică ale celor două state și la nivel global, cu accent asupra relațiilor UE-ASEAN, dialogului din cadrul ASEM și parteneriatului UE-Cambodgia.

În contextul aniversar al marcării a 55 de ani de relații bilaterale şi a Zilei Europei a fost organizată o recepție oficială la hotelul Raffles Le Royal, onorată de prezența ministrului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Prak Sokhonn, a altor membri ai guvernului cambodgian, ai conducerii Camerei de Comerț si cercurilor de afaceri din acesta tara, a numeroși reprezentanți de seama ai mediului de afaceri local interesați să dezvolte relatii de cooperare cu parteneri din România.

Au participat, de asemenea, seful misiunii diplomatice a României în Regatul Cambodgiei, Valeriu Arteni, ambasadorul UE, George Edgar, alți șefi de misiune și membri ai corpului diplomatic de la Phnom Penh, inclusiv diplomați străini care au lucrat la București, reprezentanți ai cercurilor academice și ai mass media cambodgiene,  precum si membri ai comunității românești din Phnom Penh.

A fost prima acțiune de acest gen din istoria relațiilor cu această țară, la care au participat circa 250 de invitați, o premieră ce s-a bucurat de un succes deosebit, dorința participanților de a cunoaște Romania fiind răsplătită de primul contact cu produsele tradiționale romanești reprezentative oferite de Grupul Alexandrion, care au făcut o impresie deosebită participanților, alături de muzica româneasca și de imaginile din țara noastră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz