2020-08-11 17:01

Premierul Recep Tayyip Erdogan a fost ales preşedintele Turciei din primul tur de scrutin: Se încheie o eră şi se intră în una nouă

 |  07:58
Premierul Recep Tayyip Erdogan a fost ales preşedintele Turciei din primul tur de scrutin: Se încheie o eră şi se intră în una nouă

Premierul Recep Tayyip Erdogan a fost ales duminică președinte al Turciei într-un prim scrutin prin vot universal, el obţinând, în urma numărării a circa jumătate dintre buletine, aproximativ 54,7% din voturi. Erdogan a ţinut să precizeze că astfel se încheie „o eră” şi se intră în alta nouă, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Încheiem astăzi o eră și intrăm într-o eră nouă", a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan într-un discurs susţinut în fața miilor de simpatizanți ai săi reuniți la Ankara. Erdogan a promis să devină „președintele celor 77 de milioane de turci", uitând "disputele din trecut".

În urma numărării a circa jumătate dintre buletine, premierul Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a obținut aproximativ 54,7% din voturi, comparativ cu cele 36% obținute de principalul candidat al opoziției Ekmelettin Ihsanoglu și cele 8,9% obținute de candidatul minorității kurde Selehhatin Demirtas.

În situaţia în care niciunul dintre candidați nu ar fi obţinut peste 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 24 august.

Până în prezent, președinții Turciei erau aleși de către Parlament. Un amendament constituțional le oferă acum cetățenilor turci șansa de a-l alege direct pe șeful statului. Aproximativ 53 de milioane de cetățeni turci au drept de vot.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-11Parerea ta...

SCRIDON RADU-LUCIAN
11 Aug 2014

PREZIDENTIALE TURCIA.Felicitari pentru Dl.Recep Tayyip Erdogan.Cunosc bine Turcia, este o tara in plina expansiune economica,o punte intre UE si Orient.Realizarea unui echilibru politic si economic permite o dezvoltate sustinuta,cu efecte pozitive pentru toate statele din zona, iar in Romania, investitiile turcesti sunt binevenite
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz