2020-07-07 13:05

Premierul scoţian Nicola Sturgeon acuză guvernul britanic că intenţionează să forţeze un Brexit fără acord

 |  13:00
Premierul scoţian Nicola Sturgeon acuză guvernul britanic că intenţionează să forţeze un Brexit fără acord

Premierul britanic Boris Johnson a fost acuzat de prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon că încearcă să forţeze un Brexit fără acord, în ciuda afirmaţiilor sale conform cărora doreşte un acord cu liderii EU, relatează The Guardian.

După o întâlnire cu Johnson la Edinburgh, Sturgeon a afirmat că ea consideră că Johnson urmează o strategie dură „periculoasă” în negocierile cu liderii UE iar deznodământul probabil este cel al unui Brexit fără acord.

Oferind declaraţii chiar după ce Johnson a părăsit reşedinţa ei oficială din Edinburgh, Sturgeon a afirmat: „Acesta este un guvern care are o strategie bazată pe un Brexit fără acord, oricât ar nega ei în public”.

„În spatele acestor afirmaţii, acesta este un guvern periculos. Drumul pe care l-au ales este unul periculos, atât pentru Scoţia cât şi pentru Regatul Unit. El spune că vrea un acord cu UE dar nu există nicio claritate privind cum ar obţine acest lucru din poziţia în care este acum, cu o abordare foarte dură”, a adăugat Sturgeon.

Sturgeon a precizat că nu ştie dacă această lipsă de claritate face parte dintr-o abordare gândită, însă a adăugat: „Cred că, cel mai probabil, nu ştie răspunsul. Cred că vrea un Brexit fără acord. Prin luarea unei poziţii dure, nu văd cum ai putea altă concluzie decât că vrea un Brexit fără acord sau că este destul de relaxat în această privinţă”.

Sturgeon a afirmat că nu îi este clar ce planuri are Johnson pentru întâlnirile cu liderii UE: „Singura strategie pe care o văd la el este că el consideră că UE va ceda. Însă UE a fost consistentă în poziţia sa. Este unită şi dacă toată strategia ta se bazează pe faptul că acest lucru se va schimba, atunci eşti sortit eşecului sau este o strategie care va eşua pentru că de fapt doreşte alternativa, adică un Brexit fără acord”.

Boris Johnson a anunţat luni că aşteaptă un gest din partea europenilor în favoarea redeschiderii negocierilor cu privire la Brexit, în prima sa vizită oficială în Scoţia, menită să promoveze uniunea Regatului Unit, destrămată în faţa unei perspective a unei ieşiri din Uniunea Eurpeană (UE) fără acord.

Boris Johnson "vrea, evident, să se întâlnească cu liderii europeni şi să negocieze, dar nu (...) să i se spună că UE nu poate reexamina acordul retragerii”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a premierului.

”Acordul retragerii a fost respins în mai multe rânduri în Parlamentul (britanic) şi este evident că nu va fi adoptat în forma actuală. Asta trebuie să se schimbe, dacă trebuie să existe un acord”, a adăugat ea.

UE l-a avertizat, la rândul său, pe liderul britanic că cererile sale de renegociere ale acordului încheiat de către premierul Theresa May sunt ”inacceptabile”.

În faţa acestui impas, Carolyn Fairbain, directoarea generală a CBI, principala organizaţie patronală britanică, a îndemnat luni întreprinderile să accelereze pregătirile pentru a face faţă ”posibilităţii serioase” a unui Brexit fără acord, care creează temeri în mediile de afaceri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-30Parerea ta...

CUM SE îMPARTE PRIETENIA ?
01 Aug 2019

O informație corecta dar mai aducem ceva nou privește : "Primul ministru Viktor Orbán a invitat-o ​​pe cancelarul german Angela Merkel (CDU) la un eveniment memorial la căderea Cortinei de Fier - acest lucru a fost anunțat de guvernul maghiar miercuri. După cum se arată în declarație: Orbán l-a invitat pe colegul său german la o „ceremonie de comemorare a picnicului pan-european de la granița cu Ungaria-Austria, la 19 august 1989”.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz