2020-06-02 15:21

Presa vietnameză descrie în termeni elogioși vizita premierului Phúc în România

 |  09:41
Presa vietnameză descrie în termeni elogioși vizita premierului Phúc în România

În timpul vizitei sale din România Primul ministru vietnamez Nguyễn Xuân Phúc și-a exprimat dorința de cooperare mai puternică între Vietnam și România în domeniile petrolului și gazului, al agriculturii și al procesării produselor alimentare. În timpul vizitei de la București și din județul Prahova, premierul Phúc s-a întâlnit cu prefectul de Prahova, cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu Premierul României Viorica Dăncilă și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

La aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice, Premierul Phúc a făcut invitații către președinte , premier și șeful Senatului

 

Phúc a precizat că cele două țări colaborează foarte bine și-n domenii cum ar fi forța de muncă, educație-formare, turism cultural, agricultură, securitatea națională și apărarea și știință-tehnologie. 

”Vietnamul a primit un sprijin susținut și de nădejde din partea poporului român în ultimii 70 de ani”, a spus liderul politic de la Hanoi.  

De asemenea el a cerut mai mult sprijin din partea României, - în calitate de președinte al UE în primele șase luni din 2019 -, pentru semnarea și ratificarea Acordului de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) și a Acordului UE-Vietnam privind protecția investițiilor (EVIPA ). 

Premierul Phúc a transmis invitația secretarului general al Partidului Comunist Vietnamez personal a președintelui Nguyễn Phú Trọng, președintelui Iohannis dar și Premierului Dăncilă, de a vizita Vietnamul cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a relațiilor diplomatice bilaterale ce va fi în 2020. Atât președintele României cât și Premierul Dăncilă au acceptat invitația.

Premierul român a afirmat că România a acordat o importanță deosebită prieteniei tradiționale cu Vietnamul și a considerat vizita primului-ministru Phúc ca un impuls pentru promovarea relațiilor bilaterale. 

”Vietnamul și România au un mare potențial  de a-și spori legăturile economice, financiare și bilateral-diplomatice”, a spus Premierul Dăncilă, menționând că aproape 4.000 de vietnamezi au făcut studiile superioare în România, iar astăzi alți 500 de vietnamezi trăiesc și muncesc în țară.  Deasemnea Președintele Iohannis a apreciat realizările socio-economice pe care le-a înregistrat Vietnamul de-a lungul anilor, precum și poziția sa în regiunea Asia-Pacific și în lume.

România a sprijinit intensificarea relațiilor Vietnam-UE și susține din plin semnarea celor două acorduri EVFTA și a EVIPA în scopul materializării proiectelor de cooperare care vor aduce beneficii substanțiale Vietnamului, UE și României. 

Vietnamul speră la semnarea acordurilor EVFTA și EVIPA pe timpul președinției României

 

Gazdele și oaspeții au convenit să îndemne ministerele, agențiile, localitățile și partenerii celor două țări să-și intensifice conectivitatea pentru a dezvolta relația bilaterală, generând rezultate semnificative pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a relațiilor bilaterale. 

S-a convenit de asemenea ca Vietnamul și România să continue strânsa colaborare în cadrul unor forumuri multilaterale precum Națiunile Unite și Reuniunea Asia-Europa (ASEM). 

În aceeași zi, Premierul Phúc s-a întâlnit și cu Președintele Senatului Român Călin Popescu Tăriceanu, întâlnire în cadrul căreia s-a reafirmat faptul că ”Vietnamul prețuiește relațiile fructuoase cu România și a fost apreciat în mod deosebit contribuția Senatului României la legăturile bilaterale. 

De asemenea, a fost aplaudat rolul grupurilor parlamentare de prietenie din cele două țări și al schimburilor de delegații între parlamentele lor”, punctează presa de la Hanoi. 

Primul-ministru Phúc a mulțumit României, inclusiv Senatului, pentru susținerea EVFTA și EVIPA în timpul președinției rotative a țării. El și-a exprimat speranța de a sprijini România în viitor în viitor. 

PM Phúc a transmis invitația președintelui Adunării Naționale, Nguyễn Thị Kim Ngân, președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu să viziteze Vietnamul. 

În replică, președintele Senatului a declarat că vizita primului-ministru Phúc ”a demonstrat o dezvoltare importantă a legăturilor bilaterale”. 

Totodată Senatul României a recunoscut importanța prieteniei dintre Vietnam și România și speră că relațiile bilaterale vor deveni mai puternice. 

”România a sprijinit EVFTA și EVIPA și a accelerat revizuirile legale, astfel încât acordurile să fie atinse în curând”, a spus Phúc. 

Premierul vietnamez a sugerat Vietnamului și României să intensifice colaborarea în domeniul agriculturii, muncii și comerțului, concentrându-se spre comerțul cu două căi acum în valoare de 1 miliard de dolari.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-18Parerea ta...

GHITA BIN LADEN CIUMA ROSIE
18 Apr 2019

asa arata Uniunea Europeana pentru mafiotii astia?seamana de nu se poate cu Kominternul
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine