2020-03-30 13:13

Președintele Băncii Mondiale acuză câteva bănci de agravarea situațiilor unor țări puternic îndatorate

 |  10:00

Preşedintele Băncii Mondiale a criticat luni câteva instituții financiare care înrăutățesc situațiile unor țări aflate deja în mari datorii, prin creditele acordate mult prea rapid, informează Reuters

Cu ocazia unui forum comun Banca Mondială - Fondul Monetar Internaţional dedicat datoriilor ţărilor sărace, David Malpass a spus că Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), Banca Africană de Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.

"Avem o situaţie în care alte instituţii financiare internaţionale şi, într-o anumită măsură, instituţiile financiare pentru dezvoltare ca întreg, cu siguranţă agenţiile oficiale care oferă credite pentru export, au tendinţa de a acorda credite mult prea rapid şi să agraveze problema datoriilor ţărilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat că Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) împrumută mai multe miliarde de dolari Pakistanului, ţară care se află într-o situaţia fiscală problematică, în timp ce Banca Africană de Dezvoltare face acelaşi lucru în Nigeria şi Africa de Sud.

Malpass a spus că este nevoie de mai multă coordonare între instituţiile financiare internaţionale pentru ca acestea să îşi coordoneze împrumuturile şi să menţină standarde ridicate de transparenţă. "Avem o adevărată problemă cu aceste instituţii financiare internaţionale care agravează povara datoriilor şi cred că asta pune presiune asupra Fondului Monetar Internaţional să acţioneze în cel mai bun interes al ţării", a spus Malpass.

Preşedintele Băncii Mondiale a mai spus că noua Bancă Asiatică pentru Investiţii în Infrastructura (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), creat la iniţiativa Beijingului, încearcă să pună la punct standarde de creditare echivalente cu cele ale Băncii Mondiale şi de asemenea creează mai puţin e probleme decât unele din băncile tradiţionale de dezvoltare. Deşi China este deseori criticată pentru că împovărează unele economii în dezvoltare prin strategia "O centură, un Drum", Malpass a spus că Beijingul caută modalităţi pentru a aduce contractele de creditare în linie cu normele internaţionale. Malpass a apreciat că una din modalităţile prin care Beijingul ar putea face acest lucru este prin creşterea transparenţei contractelor de creditare şi prin eliminarea clauzelor de confidenţialitate.

Fondul Băncii Mondiale pentru cele mai sărace ţări, Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA), va implementa un nou set de reguli de creditare la mijlocul acestui an pe măsură ce va debloca o nouă rundă de finanţare care ar urma să pună la dispoziţie 85 miliarde dolari su formă de împrumuturi şi granturi. Noile reguli sunt menite să pună la punct noi standarde de transparenţă şi necesită coordonarea cu alte instituţii multilaterale care lucrează în aceiaşi ţară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine