2019-10-23 13:21

Preşedintele Chinei: Taiwanul trebuie să se reunească cu China, chiar şi cu forţa

 |  13:00
Preşedintele Chinei: Taiwanul trebuie să se reunească cu China, chiar şi cu forţa

Preşedintele Chinei Xi Jinping a cerut poporului taiwanez, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea îmbunătăţirii relaţiilor cu Taiwanul, să accepte că Taiwanul "trebuie şi va fi" reunit cu China, invocând inclusiv posibilitatea folosirii forţei, scrie BBC.

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut popoulaţiei din Taiwan să accepte că "trebuie şi va fi" reunit cu China. El a reiterat apelul Beijingului la o unificare paşnică pe principiul o ţară - două sisteme. De asemenea, el a avertizat că China îşi rezervă dreptul de a face uz de forţă.

În timp ce Taiwanul se autoguvernează şi este independent de facto, nu şi-a declarat niciodată independenţa faţă de China, iar Beijingul consideră insula ca fiind o provincie separatistă.

Preşedintele Xi a declarat că ambele părţi aparţin aceleiaşi familii chineze şi că independenţa Taiwanului este "un curent advers din istorie şi o situaţie fără ieşire".

Poporul taiwanez "trebuie să înţeleagă că independenţa va aduce doar greutăţi", a spus Xi Jinping, adăugând că Beijingul nu va tolera nicio activitate care promovează independenţa Taiwanului.

De asemenea a subliniat că relaţiile cu Taiwanul sunt "parte a politicii interne a Chinei" şi că "amestecul străin este intolerabil".

Beijingul "îşi rezervă opţiunea de a lua toate măsurile necesare" împotriva forţelor externe care intervin asupra unei reunificări paşnice şi în acţiunile sepratiste din Taiwan, a menţionat liderul chinez.

Cu o zi înainte, preşedintee Taiwanului Tsai Ing-wen a declarat că Beijingul ar trebui să accepte existenţa Taiwanului şi să utilizeze mijloace paşnice pentru soluţionarea divergenţelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray