2020-01-24 14:19

Propunerile lui Juncker sunt respinse de București: România, nemulțumită de cotele UE

 |  23:55
Propunerile lui Juncker sunt respinse de București: România, nemulțumită de cotele UE

Statul român nu este dispus să preia refugiați în baza unor cote stabilite de Uniunea Europeană. Oficialii români consideră că numărul persoanelor ce vor fi preluate de statele europene trebuie să fie rezultatul unor negocieri.

Președintele României, Klaus Iohannis, a respins planul propus pentru împărțirea la nivelul întregii Uniuni Europene a imigranților ilegali. „Am luat act cu oarece nemulţumire de anunţul Comisiei Europene”, a afirmat liderul de la București. Politicianul liberal a explicat că decizia adoptată de Comunitatea Europeană nu va rezolva situația imigranților, informează Mediafax. „Nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre”, a afirmat Iohannis. Președintele a subliniat că a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, și acesta va participa la Consiliul cu mandatul de a nu accepta cote obligatorii de refugiați.

Poziția președintelui a fost împărtășită și de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Șeful diplomației române a subliniat că discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conține doar propuneri care vor fi discutate ulterior. „Din perspectiva României, aşa cum spunea şi primul ministru în luările de poziţie din zilele trecute, un stat nu poate să primească mai mult decât are capacitate efectivă de a primi şi de a integra social din aceste cifre de refugiaţi”, a afirmat politicianul român.

Ungaria acceptă refugiați creștini

În timp ce liderii de la București caută soluții pentru cotele dorite de Uniunea Europeană, Ungaria își apără politica privind imigranții. Zoltan Balog, ministrul pentru Resruse Umane din Guvernul de la Budapesta, a dezvăluit că țara sa a primit în secret, în 2013 și în 2015, 1.000 de familii creștine din Irak și Egipt. Potrivit oficialului maghiar, acestea au primit cetățenia Ungariei și au libertatea de a se întoarce în țările de origine dacă o vor dori. Zoltan Balog a subliniat că Ungaria este dispusă să repete acest gest, dar o va face doar în secret și nu în cadrul unor mari scheme de redistribuire.

Autoritățile de la Budapesta au anunțat totodată reținerea a 3.321 de persoane în cursul zilei de miercuri, un nou record în această țară. Potrivit lui Tibor Lakatos, un oficial de rang înalt din rândul Poliției, numărul imigranților ilegali din Gara Keleti din Budapesta a depășit 2.000 de persoane. Agerpres relatează că forțele de ordine încearcă să îi convingă pe aceștia să se înscrie la Biroul de Imigrație, așa cum cer legile din Uniunea Europeană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine