2020-07-10 15:46

Protest antiguvernamental cu 10.000 de oameni, la Chișinău. Platforma DA acuză Ministerul Transporturilor că a împiedicat cetățenii să vină la manifestație

 |  18:59
Protest antiguvernamental cu 10.000 de oameni, la Chișinău. Platforma DA acuză Ministerul Transporturilor că a împiedicat cetățenii să vină la manifestație

O manifestație antiguvernamentală de amploare a avut loc duminică, la Chișinău, cu participarea a aproximativ zece mii de oameni, în organizarea Platformei Dreptate și Adevăr, în Piața Marii Adunări Naționale din oraș. La sfârșitul acțiunii, când manifestanții au plecat în coloane, s-au înregistrat ciocniri cu forțele de ordine.

Protestatarii au cerut demisia Cabinetului condus de Pavel Filip, dar și organizarea unor alegeri anticipate și modificarea Constituției, pentru a fi organizate alegeri prezidențiale odată cu cele parlamentare. Ei au promis că protestele vor continua împotriva actualului Guvern.

La manifestație a fost criticat Ministerul Transporturilor pentru că s-au înregistrat numeroase probleme în venirea celor ce doreau să vină în Chișinău, la evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale. De altfel, protestul a început cu o întârziere de o oră, iar organizatorii au semnalat lipsa transportului în mai multe localități, dând vina pe o acțiune premeditată pentru a fi împiedicată sosirea oamenilor din teritoriu la manifestație. În concluzie s-a cerut demisia ministrului Transporturilor, Iurie Chiriciuc.

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au criticat guvernarea susținând că nu a îndeplinit revendicările cetățenilor care i-au fost transmise anterior și că doar se preface că ar continua implementarea reformelor.

Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a fost cel care a citit Rezoluția adunării prin care s-a solicitat ca triplul scrutin - referendumul pentru modificarea Constituției, alegeri prezidențiale și parlamentare - să aibă loc în luna iunie, a anunțat timpul.md.

Partidele proruse ale lui Dodon și Usatîi nu au participat

După încheierea manifestației, în semn de protest, ei au ponit în continuare în coloane să picheteze sediile Guvernului și Parlamentului solicitând conducerea acestora la dialog. Forțele de ordine au mobilizat sute de polițiști și jandarmi în preajma Guvernului, Parlamentului și a altor instituții ale statului. Din cauza manifestației, circulația rutieră pe străzile principale ale capitalei a fost restricționată pentru mai multe ore, a mai informat timpul.md.

Potrivit acestui site, la protest organizat de Platforma DA s-au alăturat câteva formațiuni pro-europene aflate în opoziție, printre care Partidul Liberal-Democrat, Partidul Liberal Reformator și Partidul Acțiune și Solidaritate al fostului ministru al educației Maia Sandu, ultimul încă neînregistrat. În schimb, formațiunile politice proruse, Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Nostru condus de Renato Usatâii, și-au îndemnat adepții să nu participe la manifestație, deși, de la începutul anului, au organizat împreună cu Platforma DA mai multe proteste anti-guvernamentale. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că Duminica Floriilor nu este cea mai potrivită zi pentru proteste, iar Renato Usatîi a renunțat cu câteva zile în urmă, deși, inițial, și-a chemat susținătorii să vină la miting. Cele trei partide politice au organizat mai multe acțiuni de protest împotriva guvernării de la începutul anului, amintește Radio Chișinău.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz