2020-02-24 02:03

Proteste de amploare în Spania: Protestatarii au incendiat baricade și automobile

 |  12:47
Proteste de amploare în Spania: Protestatarii au incendiat baricade și automobile

Barcelona este în flăcări, la propriu, după 3 zile de violențe generate ca urmare a condamnărilor pronunțate luni de justiția spaniolă, împotriva liderilor separatiști catalani.

Televiziunile au transmis imagini cu baricade şi automobile în flăcări, iar manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia. Forţele de ordine din Catalonia au declarat că protestatari agresivi au aruncat pietre, petarde şi "obiecte cu acid" către poliţişti.

Curtea Supremă de la Madrid a condamnat luni la pedepse cu închisoarea de până la 13 ani nouă lideri implicaţi în referendumul pentru independenţa Cataloniei din octombrie 2017, care a fost organizat deşi fusese declarat ilegal.

Mii de catalani au protestat paşnic împotriva sentinţelor, inclusiv prin "marşuri pentru libertate" pornite din cinci oraşe - Girona, Vic, Berga, Tarrega şi Tarragona - către Barcelona, capitala provinciei, unde urmează să ajungă vineri. Au avut loc însă şi incidente violente, soldate marţi seara cu 125 de răniţi, inclusiv în rândul poliţiei, şi cu 50 de arestări.

Miercuri seara, poliţia regională - Mossos d'Esquadra - a mai arestat 20 de demonstranţi în mai multe localităţi din Catalonia, în legătură cu acte de violenţă comise în timpul manifestaţiilor.

Liderul separatist Carles Puigdemont, fost preşedinte al guvernului provincial catalan, i-a încurajat pe protestatari să îşi continue mobilizarea pentru un "tsunami democratic". Refugiat în Belgia din 2017, el nu a făcut parte din lotul condamnat luni şi a comunicat prin reţeaua Twitter. Guvernul de la Madrid şi-a reluat recent demersurile pentru extrădarea lui Puigdemont.

Succesorul acestuia la conducerea Cataloniei, Quim Torra, a declarat într-un discurs televizat joi dimineaţa că răspunderea pentru "vandalism" revine "unui grup de persoane infiltrate şi provocatori" şi că "mişcarea pentru independenţă nu este şi nu a fost niciodată violentă". Comentariile sale în catalană au fost traduse în spaniolă de ziarul El Pais, preluat de DPA.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat violenţele şi a promis că guvernul Spaniei va continua să "garanteze securitatea" în provincie. El intenţionează să se întâlnească cu liderii partidelor de opoziţie pentru a detensiona situaţia. "Violenţa urmăreşte să distrugă coexistenţa în Catalonia", a susţinut el într-un mesaj pe Twitter.

Oriol Junqueras, fost vicepreşedinte al executivului provinciei, condamnat la 13 ani de închisoare, a insistat că protestele trebuie să fie paşnice. "Nicio violenţă nu ne reprezintă", a scris el în aceeaşi reţea socială.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine