2020-04-10 00:25

Proteste în Ucraina, de teama Coronavirusului. Autoritățile au evacuat din China persoane de mai multe naționalități

 |  10:13
Proteste în Ucraina, de teama Coronavirusului. Autoritățile au evacuat din China persoane de mai multe naționalități

Mai mulți locuitori din Novi Sanzari, Ucraina, nemulțumiți că în orașul lor vor fi plasate sub carantină mai multe persoane aduse din China, au blocat drumul de acces către sanatoriul unde trebuiau sa ajungă pacienții. În urma confruntărilor cu poliția, mai multe persoane au fost rănite, iar geamurile autobuzelor sparte, relatează Reuters

Localnicii din Novi Sanzari se tem să nu se infecteze, chiar dacă autorităţile au insistat în mod repetat că nu este niciun pericol, iar preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la calm.

Ucraina nu are cazuri confirmate de îmbolnăvire cu coronavirus.

Conflictul a izbucnit după o zi întreagă de tensiuni, în care protestatarii au blocat un pod care duce spre sanatoriul unde vor sta în carantină persoanele evacuare, timp de cel puţin două săptămâni, pentru a se asigura că nu sunt purtătoare de virus.

Sute de poliţişti purtând echipamente de protecţie, dube ale poliţiei şi un vehicul armat au fost desfăşurate în zonă pentru a menţine ordinea, iar poliţiştii au strigat periodic ”să vă fie ruşine”, în timp ce oraşul aştepta sosirea evacuaţilor.

Pe lângă 47 de ucraineni, în avionul care a aterizat în Ucraina s-au aflat şi 27 de argentinieni, precum şi cetăţeni din Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Costa Rica şi alte ţări.

O ucraineancă a refuzat în ultimul moment să fie evacuată  pentru că autorităţile chineze nu i-au permis să îşi ia câinele cu ea, a anunţat ambasada ucraineană.

Autorităţile ucrainene au afirmat că toţi pasagerii au fost controlaţi de două ori pentru virus, înainte de a li se permite să se îmbarce, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a calma protestatarii.

”Nu există un loc în Ucraina care să poată găzdui 50 de oameni, în sate mai izolate sau regiuni mai îndepărtate unde să nu existe un pericol pentru populaţie?”, a spus unul dintre locuitori, Iuri Dziubenko.

Un protestar a sugerat că ar trebui ţinuţi la Cernobîl, unde a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986. Un altul a sugerat să fie duşi la Parlament, iat altul că ar trebui găzduiţi de însuşi Zelenski, dacă chiar consideră că nu există niciun pericol.

”Asta este ce îi spun preşedintelui: ”Ia zece oameni, atunci eu voi lua doi”, a spus un bărbat numit Iuri.

Protestul l-a determinat pe preşedintele Zelenski să publice un comunicat în care îi asigură pe ucraineni că nu există un pericol, că autorităţile au făcut tot posibilul să se asigure că virusul nu se va răspândi în Ucraina.

”Există însă un alt pericol pe care doresc să îl menţionez. Pericolul de a uita că suntem oameni şi că toţi suntem ucraineni”, a afirmat preşedintele.

În vestul Ucrainei au avut loc proteste similare ale locuitorilor care se tem că evacuaţii vor fi găzduiţi în schimb acolo.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine