2020-07-06 20:46

Puterea de la Kiev vrea să se apere de Rusia: Ucraina va face referendum pentru NATO

 |  17:46
Puterea de la Kiev vrea să se apere de Rusia: Ucraina va face referendum pentru NATO

Apartenenţa statului ucrainean la alianţa militară occidentală va fi hotărâtă printr-un referendum, potrivit preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko. Ucraina ar putea să se alăture şi unui sistem de apărarea europeană.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, intenţionează să organizeze un referendum pentru aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Într-un interviu acord canalului de televiziune iTele din Franţa, miliardarul a explicat că vrea ca poporul ucrainean să se pronunţe asupra strategiei de securitate pe care o va urma ţara. Poroşenko a mai spus că nu exclude ca Ucraina să participe la un sistem de securitate colectivă pregătit de Uniunea Europeană.

„Nu ne alegem vecinii. Ne-am fi dorit un vecin ca Franța, dar avem Rusia. Trebuie să învățăm să trăim în pace cu poporul rus, să trăim în pace cu statul rus”, a mai spus liderul de la Kiev. El a subliniat că Ucraina se află în război cu Rusia, fiind ţinta unei agresiuni începute în 2014 prin anexarea peninsulei Crimeea. „Pe frontul din Ucraina oamenii mor. Am pierdut deja mai mult de 6.000 de militari și civili”, a mai spus preşedintele ucrainean. El a adăugat că teroriştii proruşi sprijiniţi de Moscova continuă să încalce înţelegerea semnată la Minsk cu autorităţile de la Kiev.

Complotul  Moscovei

Fostul şef al Serviciului de Spionaj Extern al Ucrainei, Nikolai Malomuj, a dezvăluit că Rusia pregătea de multă vreme conflictul din estul ţării, informează Agerpres. Potrivit acestuia, „a fost mereu vorba de metode economice - înființarea Uniunii Vamale sau Eurasiatice - în urma cărora ei (rușii, n.r.) ar fi obținut controlul asupra Ucrainei. Se acționa în acest sens încă de pe vremea lui Leonid Kucima”, primul preşedintele al Ucrainei. Malomuj a mai spus că a avertizat din timp autorităţile asupra a ceea ce se întâmplă în Crimeea şi în Donbas, fără a fi ascultat. „Nimeni nu avea curajul - nu exista voință politică și un comandament militar-politic unic”, a mai spus fostul oficial ucrainean. 

Susţinere poloneză

Grzegorz Schetyna, ministrul de Externe al Guvernului de la Varşovia, a precizat că Polonia ar putea ajuta Ucraina dacă războiul din regiunile Doneţk şi Lugansk se extinde în continuare. „Nu putem exclude ca, în cazul unei noi escaladări a acțiunilor militare, să fim obligați, împreună cu alte țări care evaluează la fel ca noi situația, să luăm o decizie cu privire la un mai mare sprijin pentru statul ucrainean, inclusiv a capacităților sale de apărare”, a spus Schetyna.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz