2020-01-27 06:24

Putin ar vrea scuze și despăgubiri. Doborârea avionului, petrolul și fiul lui Erdogan

 |  19:26
Putin ar vrea scuze și despăgubiri. Doborârea avionului, petrolul și fiul lui Erdogan

Criza relațiilor dintre Turcia și Rusia nu dă semne că s-ar tranforma în altceva decât un război al declarațiilor. Deloc voalat, Putin chiar le spune turcilor ce așteaptă de la ei ca să se calmeze situația, dar și susține în continuare că doborârea avionului rusesc este un act inexplicabil și de trădare al unei țări pe care o considera partener în lupta contra terorismului.

Pe scurt, președintele rus spune că Turcia nu a oferit scuze, nici o explicație clară a celor întâmplate și nici măcar o propunere de despăgubire pentru bombardierul doborât sau pedepsirea „celor vinovați”.

„Se pare că Guvernul turc împinge în mod deliberat relaţiile ruso-turce către impas, noi regretăm acest lucru”, iar doborârea avionului rusesc este în afara bunului simţ şi a legislaţiei internaţionale, a declarat Putin cu ocazia unei ceremonii diplomatice de la Kremlin, dedicată primirii a 15 noi ambasadori în Rusia.

El a repetat că în opinia sa, gestul Turciei este ca un cuțit în spate de la un aliat, o trădare inexplicabilă a celor care erau considerați parteneri împotriva teroriștilor.

O „contabilitate” seacă a incidentului aviatic provocat de aparatele F16 turce arată că Rusia a pierdut un bombardier SU-24 și unul dintre piloții acestuia (celălalt a fost salvat), dar și un elicopter din cele două plecate în căutarea piloților doborâți și un militar din echipa de salvare.

În schimb, armata turcă susține că nu știa că avionul pe care l-a doborât aparținea Rusiei, ci doar a aplicat automat regulile de interceptare. În plus, ar fi încercat să îi găsească la rândul său pe cei doi piloți ai avionului doborât. În fine, turcii au mai spus că au transmis conducerii militare ruse că este pregătită pentru „orice formă de cooperare”.

În plan diplomatic, secretarul de stat american John Kerry, a avut o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Reprezentantul SUA a prezentat condoleanțe pentru cei ce au pierit în incidentul cu Turcia și a făcut un apel la calm și la un dialog între cele două părți care să aibă loc în zilele următoare. Kerry a repetat și la întrevederea cu Lavrov importanța de progreselor spre soluționarea diplomatică a conflictului din Siria. Secretarul de stat american a propus o serie de întâlniri la Viena pentru situația din Siria la care să participe și Rusia, și Iranul, susținători ai lui Bashar al-Assad, dar și Arabia Saudită și Turcia, care susțin necesitatea îndepărtării de la conducere a regimului acestuia.

Acuzaţiile Moscovei

Printr-unul dintre canalele sale de propagandă, publicația Russia Today, Kremlinul a transmis încă o dată ideea conform căreia raidurile Rusiei în Siria au perturbat afacerile clandestine cu petrol pe care gruparea teroristă Statul Islamic (SI) le-ar avea cu intermediari turci, între care s-ar afla mai mulți oficiali de la Ankara și dintre aceștia, l-a indicat ca fiind implicat chiar pe Necmetin Bilal, fiul președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan.

În Turcia au apărut fotografii ale Bilal, fiul lui Erdogan, în timp ce lua masa în Istanbul cu un bărbat despre care se spune că ar fi lider al SI și care ar fi participat la masacrele de la Homs și Rojava.

Ideea intermediarilor din Turcia pentru petroul SI a fost susținută încă din octombrie de subsecretarul de Stat american pentru Terorism şi Informaţii financiare, David Cohen, afirma în octombrie că gruparea SI câştigă un milion de dolari pe zi din vânzările de petrol. "Potrivit informaţiilor noastre, SI vinde petrol la preţuri reduse substanţial către o varietate de intermediari, inclusiv unii din Turcia, care apoi transportă petrolul pentru a fi revândut. Se pare că o parte din petrolul extras din teritoriul controlat de SI a fost vândut kurzilor din Irak şi apoi revândut în Turcia", preciza el. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-26Parerea ta...

STRATEG
27 Noi 2015

Tarule consuma toate bombele si munitia din depozite , pe mafioti . Inchide granita Turciei cu Mafioti , distruge drumurile de comunicati , dintre ei .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine