2020-05-25 08:44

Răbdarea comuniștilor se apropie de sfârșit: Hong Kong riscă o intervenție chineză

 |  19:50
Răbdarea comuniștilor se apropie de sfârșit: Hong Kong riscă o intervenție chineză

Demonstrațiile pentru democrație din sudul Chinei ar putea să se încheie printr-o nouă represiune. În ciuda apelurilor la deschidere făcute de Statele Unite și Marea Britanie, China nu se arată a fi dispusă să tolereze contestarea puterii sale.

Guvernul local din Hong Kong pare să pregătească o intervenție în forță în rândul manifestanților pentru democrație care ocupă centrul orașului. Forțele de poliție s-au întărit cu gloanțe de cauciuc, în vreme ce autoritățile au lansat un apel către protestari, informează Agerpres. „Guvernul și poliția le cer manifestanților adunați în apropierea cartierului general al poliției, sediului guvernului și biroului șefului executivului să nu blocheze accesul și să se disperseze pașnic cât mai curând posibil”, se arată într-un comunicat

Sprijin occidental

În această vreme, SUA și Marea Britanie încearcă să convingă China de necesitatea de a respecta voința protestatarilor. Într-un interviu acorda postului de televiziune BBC, Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice, a cerut autorităților chineze să se implice într-un dialog care să vină în întâmpinarea solicitărilor manifestanților. „Trebuie să vedem cum dialogul înlocuieşte gazele lacrimogene sau paralizante”, a afirmat Patten. Anterior, Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a-și exprima „îngrijorarea” și „consternarea” față de evenimentele din sudul Chinei.

John Kerry, secretarul de Stat al SUA, i-a spus omologului său chinez, Wang Yi, că Washingtonul susține „sufragiul universal la Hong Kongului”. Diplomatul american a adăugat că manifestanții au dreptul de „a-și exprima opiniile în mod pașnic” fără a risca intervenții disproporționate din partea guvernanților. Liderul chinez a respins însă punctul de vedere american. „Problemele din Hong Kong sunt probleme interne ale Chinei”, a precizat Wang Yi, citat de Mediafax. Oficialul chinez a adăugat că „toate țările trebuie să respecte suveranitatea Chinei” și a subliniat că „nici o țară, nici o societate, nimeni nu va tolera acțiunile ilegale care încalcă ordinea publică”.

Marea Britanie a cedat Hong Kong în 1997 printr-o înțelegere semnată cu China în care i se garanta un „înalt grad de autonomie” vreme de 50 de ani. Schimbările aduse recent în legislația privitoarea la alegeri par să contrazică promisiunile făcute atunci. Conform noii legislații, doar candidații care beneficiază de susținerea Guvernului comunist de la Beijing mai pot participa în alegeri.

Susținere internațională

Mitinguri de solidarizare au fost organizate în zeci de orașe din întreaga lume. Cel mai numeros dintre acestea a avut loc în Taipei, capitala Taiwanului, țară a cărei existență este contestată puternic de Guvernul de la Beijing. „Am avut sentimentul că trebuie să mă mobilizez într-un moment în care Hong Kong a ajuns la un moment de viaţă şi de moarte”, a explicat Lun Hon Wing, un tânăr din Hong Kong care studiază la universitatea Sun Yat-set.

Presa PCC

Organul oficial al Partidului Comunist Chinez, „Cotidianul Poporului”, a publicat în ediția de joi un editorial în care a elogiat acțiunile întreprinse de autoritățile din Hong Kong, relatează BBC. „Guvernul central are încredere deplină în șeful Guvernului local, Leung Chun-ying, și este complet satisfăcut de performanțele sale” se arată în text. Ziarul comunist a accentuat că liderul din Hong Kong și poliția locală vor continua să se bucure de sprjinul Beijingului. Pe pagina de internet a „Cotidianul Poporului” a apărut totodată și un articol în care se deplânge scufundarea în haos a orașului Hong Kong ca urmare a acțiunilor a „câtorva oameni care încalcă legea”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine