2020-07-07 16:57

Războiul comercial SUA-China lovește în piața cafelei. Vietnamul, cel mai mare exportator din lume, se confruntă cu dezechilibre majore

 |  17:43
Războiul comercial SUA-China lovește în piața cafelei. Vietnamul, cel mai mare exportator din lume, se confruntă cu dezechilibre majore

Exporturile de cafea din Vietnam au scăzut în acest an atât în volum, cât și în valoare, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, a fost exportată o cantitate de 629.000 de tone, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în primele patru luni, în scădere față de anul precedent cu 13,4% în volum și cu 22,5% în valoare. Din păcate se preconizează că această tendință va continua în această lună, a afirmat ministerul.

 

Războiul comercial China-USA lovește piața de cafea

Nguyen Quốc Toản, directorul Agenției pentru Prelucrarea Agroalimentară și de Dezvoltare a Pieței, a declarat că prețurile globale au scăzut în această lună până la aproximativ 1.295 USD / tonă în medie, de la 1.679 USD în aprilie. Oferta abundentă de pe piața mondială dar și cererea scăzută, precum și efectul escaladării războiului comercial americano-chinez, au scăzut prețurile pe mai multe piețe.

Astfel, pe piața internă, prețurile au scăzut la mai puțin de 30.000 de lire sterline (1,29 USD) pe kilogram săptămâna trecută, fiind cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Potrivit Asociației Vietnam pentru Cafea și Cacao, exportatorii s-au confruntat cu o concurență acerbă din partea altor țări exportatoare majore. ”Exporturile pe piețele tradiționale, cum ar fi SUA și Germania, au scăzut cu 19,8% în volum și 13% în valoare numai în primele patru luni ale anului. Exporturile vietnameze s-au confruntat cu o mare concurență din partea Braziliei și a Columbiei pe piețele noastre tradiționale”, a declarat Nguyễn Viết Vinh, secretarul general al asociației.

Exporturile către alte piețe, cum ar fi Japonia, Algeria, South Korea, Franța și India, au scăzut și ele semnificativ. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nguyen Xuân Cường, a declarat că ”Vietnamul este primul exportator de cafea ROBUSTA din lume și cel de-al doilea mare producător de cafea din lume, la cele două sortimente ROBUSTA  și ARABICA dar, din moment ce prețurile sale depind foarte mult de prețurile globale, industria internă a intrat în instabilitate. Aproximativ 90% din exporturi au fost de cafea brută, ceea ce a făcut dificilă misiunea exportatorilor locali pentru a construi branduri pentru produsele lor. În plus, slăbiciunea sectorului industriei cafelei pe tot lanțul, de la producție la tranzacționare, a fost unul dintre principalele motive pentru care țara nu a putut să influențeze prețurile la cafea la nivel mondial. Pentru a depăși acest lucru, industria cafelei a trebuit să-și schimbe metodele de producție cu o utilizare sporită a tehnologiei pentru a asigura calitatea”, a mai  spus ministrul.

Un ajutor hotărâtor ar putea veni de la Președinția României la Consiliul UE

Potrivit asociației, țările importatoare au mărit barierele tehnice și de calitate pentru produsele de cafea, astfel că asigurarea calității a devenit imperativă. În plus față de plantarea de noi tulpini de înaltă calitate pentru a înlocui cafeaua veche și ajunsă la final de vegetare, localitățile principale de creștere a cafelei au trebuit să sporească utilizarea tehnologiei în toate etapele, de la plantare și recoltare până la uscare, conservare și procesare.

Președintele Asociației Vietnam pentru Cafea și Cacao, N. Cuong a declarat: „Noile acorduri de liber schimb, cum ar fi EFTA UE-Vietnam și Acordul cuprinzător și progresist privind parteneriatul trans-Pacific (CPTPP), vor deschide oportunități pentru firmele vietnameze de a stimula exporturile datorită unor tarife de import mai mici. Prin urmare, întreprinderile vietnameze trebuie să profite de această oportunitate”.

 De menționat că acordul de liber schimb  EFTA UE-Vietnam se așteaptă a fi semnat până la 30 iunie 2019 când România de ține președinția UE.

 De asemenea, N. Cuong i-a îndemnat pe fermierii vietnamezi să se concentreze pe îmbunătățirea calității, diversificarea și creșterea exporturilor de produse prelucrate de valoare înaltă. Industria cafelei a realizat un program de restructurare pentru a-și îmbunătăți competitivitatea prin îmbunătățirea productivității, calității și valorii.

Cuong a declarat că sectorul nu va extinde suprafața de cultivare a cafelei până în 2030, ci se va concentra pe îmbunătățirea adăugării de valoare, a productivității și a legăturilor în lanțul valoric. Programul prevede ca mai mult de 80% din cafeaua brută să fie prelucrată industrial și 30-40% prelucrată intens și marcată ca brand autohton până în 2030.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz