2019-12-14 05:10

Regimul Assad adânceşte criza relațiilor dintre SUA și Rusia: Obama și Putin se contrazic asupra Siriei

 |  00:25
Regimul Assad adânceşte criza relațiilor dintre SUA și Rusia: Obama și Putin se contrazic asupra Siriei

Viitorul Orientului Mijlociu se vede diferit la Moscova și la Washington. Barack Obama și Vladimir Putin au soluții diferite pentru rezolvarea războiului civil din Siria. Ambii lideri politici recunosc însă necesitatea de a distruge organizația teroristă Statul Islamic. În acest moment, jumătate din teritoriul Siriei se află sub controlul jihadiștilor conduși de Abu Bakr al Baghdadi.

Diferențele dintre Statele Unite ale Americii și Rusia în privința războiului civil sirian au ieșit în evidență și la reuniunea ONU din New York. Președintele american, Barack Obama, a cerut din nou, într-un discurs ținut în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, înlăturarea de la putere a președintelui sirian. „Bashar al-Assad a comis acte brutale împotriva propriului popor: o soluţie în Siria trebuie să includă tranziţia spre o nouă administraţie”, a explicat politicianul american. Potrivit Mediafax, Obama a adăugat că administrația sa este gata să colaboreze „cu orice țară, inclusiv cu Rusia și Iran“ pentru negocierea unei soluții la războiul civil din Siria.

Afirmațiile liderului de la Casa Albă au fost însă repede contrazise de Vladimir Putin. În intervenția sa, președintele Rusiei a acuzat statele occidentale că ignoră mandatul ONU, implicându-se în acțiuni care nu reprezintă voința acestei organizații internaționale. „Scopul pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite a fost abuzat de ţările ajunse în vârful piramidei după Războiul Rece. Au crezut că ştiu mai bine, au crezut că nu este necesar să se coordoneze cu ONU pentru legitimarea deciziilor”, a acuzat Putin. În același timp, președintele rus a subliniat că declarațiile lui Francois Hollande și Barack Obama privind necesitatea înlăturării președintelui sirian, Bashar al-Assad, sunt lipsite de relevanță. „Nu sunt cetățeni sirieni și prin urmare, nu ar trebui să se implice în alegerea liderilor unei alte țări”, a opinat președintele Rusiei.

Vladimir Putin a adăugat că „exportul așa-numitelor revoluții democratice” a produs „violență, sărăcie și anarhie socială” atât în Orientul Mijlociu, cât și în nordul Africii. „Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti”, a avertizat președintele rus. Din această cauză, a subliniat liderul de la Kremlin, Moscova susține colaborarea cu regimul Assad și forțele armate siriene și propune atragerea în coaliția internațională a tuturor statelor care sunt interesate de înfrângerea teroriștilor islamiști din Statul Islamic. Coaliția țărilor anti-Statul Islamic trebuie să fie, în cuvintele lui Putin, „o alianță largă, asemănătoare celei care a fost pornită împotriva Germaniei naziste”.

Confruntarea

După rostirea discursurilor, Barack Obama și Vladimir Putin au avut o întrevedere care a durat o oră și jumătate. Un oficial american a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că Obama și Putin s-au arătat deschiși participării la negocieri pentru viitorul Siriei, dar s-au contrazis în privința viitorului regimului Assad. În discuția sa cu președintele rus, liderul de la Casa Albă a reafirmat totodată susținerea administrației sale pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, informează Agerpres. Deși a recunoscut că acordurile de pace semnate la Minsk au mai detensionat situația din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, Obama a avertizat că planurile separatiștilor proruși de a organiza alegeri locale ilegale ar putea duce la reizbucnirea luptelor.

La sfârșitul întâlnirii cu Obama, Vladimir Putin a subliniat că Federația Rusă nu pregătește o intervenție militară în Siria, ci își va limita implicarea la susținerea eforturilor depuse de puterea de la Damasc în lupta contra terorismului. „Ne gândim la modul în care putem ajuta în continuare armata siriană”, a explicat liderul de la Kremlin. Cu toate acestea, Putin a refuzat să excludă participarea aviației militare rusești la campania de lovituri aeriene contra forțelor Statului Islamic. „Nu excludem nimic. Dar dacă va trebui să acționăm, o vom face numai respectând complet normele dreptului internațional”, a mai spus liderul rus.

Interpretarea lui Kerry

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, s-a declarat mulțumit de discuțiile dintre Președinția americană și cea rusă, în ciuda discursurilor rostite de Obama și Putin în fața Adunării Generale a ONU. „A existat un acord că Siria trebuie să fie o țară unită, seculară, că gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să fie combătută și că trebuie să existe o tranziție care să fie gestionată”, a explicat reprezentantul administrației Obama într-o intervenție la postul american de televiziune MSNBC. Kerry a mai spus într-un interviu acordat „New York Times“ că întâlnirea dintre Obama și Putin a fost „foarte constructivă, foarte politicoasă și (...) foarte sinceră” și îi dă încredere în privința capacității comunității internaționale de a pune capăt războiului civil din Siria.

Interpretarea lui Lavrov

La rândul său, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu dorește destrămarea statului sirian pentru că spațiul ar urma să fie ocupat de Statul Islamic. „Obiectivul nostru comun este o victorie asupra Statului Islamic, căruia să nu i se permită organizarea unui califat pe care acesta intenționează să-l creeze pe un teritoriu vast. Ei (teroriștii din Statul Islamic, n.r.) au ocupat deja zone mari din Siria și Irak și au introdus legi inumane acolo”, a subliniat diplomatul rus. Lavrov a adăugat că greșelile comise în Irak și Libia trebuie evitate în Siria pentru a se evita scindarea țării în „trei-patru-cinci mici enclave”. Agerpres ministrul de Externe al Rusiei a mai spus că intervenția militară împotriva organizației teroriste Statul Islamic are nevoie de o coordonare între statele participante care în acest moment lipsește. În acest sens, șeful diplomației ruse a precizat că „vor avea loc discuții între Ministerele Apărării, între Ministerele de Externe” de la Moscova și de la Washington care să permită o mai strânsă colaborare a celor două țări în ofensiva contra Statului Islamic.

Sistemul antirachetă rusesc atrage ironiile NATO

Instalarea rachetelor antiaeriene rusești în Siria a atras ironiile generalul american Philip Breedlove, comandantul forțelor NATO din Europa. „Nu am văzut grupul Statul Islamic să facă să zboare avioane sofisticate”, a afirmat ofițerul SUA. Generalul a explicat că sistemul de apărare antiaeriană urmărește să apere regimul Assad de aviațiile militare ale altor state. Președintele sirian este, potrivit lui Breedlove, „garantul legitim pentru porturile și bazele” rusești din Siria. Comandantul NATO din Europa și-a exprimat totodată neîncrederea în lansarea unei intervenții militare rusești de proporții. Conform informațiilor deținute de Statele Unite, Federația Rusă construiește în provincia Lattakia, fieful lui Bashar al Assad, o bază militară care să permită staționarea a 28 de avioane de luptă. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-30Parerea ta...

CARACATITA DIPLOMATIEI
30 Sep 2015

Licuriciu vrea ca Europa sa fie un Chicago de al lor , peste tot . Deocamdata a fost prea multa liniste .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray