2020-08-08 06:42

„Regimurile autoritare profită de criză”. Se solicită apărarea DEMOCRAȚIEI

 |  20:14
„Regimurile autoritare profită de criză”. Se solicită apărarea DEMOCRAȚIEI

„Fără nicio surpriză, regimurile autoritare profită de criză”. Aceasta constată 500 de semnatari ai unei scrisori deschise, printre care se numără 60 de foști șefi de stat și de guvern.

Fără să numească țări, semnatarii apelului denunță ”regimurile autoritare” care profită de pe urma acestei crize pentru a închide gura criticilor și pentru a-și consolida dominația politică. Pandemia de coronavirus lasă loc autoritarismului și amenință democrația, sunt de părere sute de foști guvernanți, laureați ai premiului Nobel și diverși aleși, în această scrisoare deschisă, publicată către finele lunii iunie, potrivit newstoday.fr.

”Libertatea, sănătatea și demnitatea oamenilor sunt în joc”, susțin semnatarii acestei scrisori întocmită la inițiativa Institutului Internațional pentru Democrație din Stockholm. Printre semnatarii scrisorii se află fostul președinte brazilian Fernando Henrique Cardoso și fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, laureata premiului Nobel pentru Literatură pentru 2015 și cel al Nobelului pentru Pace în 1983 - fostul președinte polonez Lech Walesa, actorul american Richard Gere și fosta șefă a diplomației americane Madeleine Albright.

Profunde consecințe politice

”Cum pandemia are deja consecințe economice și sociale importante, cel mai posibil va avea și profunde consecințe politice”, susține secretarul general al institutului, Kevin Casas-Zamora. ”Există motive legitime pentru a invoca măsuri de urgență dar ele devin problematice când sunt folosite pentru a reprima media independentă și alte drepturi individuale”, subliniază Kevin Casas-Zamora.

Organizația observă că pandemia a determinat  amânarea ori anularea a aproape 70 de alegeri în întreaga lume iar aproape 50 de state dintre care 20 de democrații au restricționat libertatea presei în această pandemie. Expertul explică faptul că ”dacă instaurarea unui regim de urgență reprezintă o parte legitimă a arsenalului de intervenție a guvernelor democratice pentru a face față unor circumstanțe excepționale, exercițiul lor trebuie să rămână proporțional cu urgența în cauză”.

Cât privește instaurarea unor măsuri stricte - carantina și privarea de unele libertăți - este încă greu de evaluat ce altă strategie ar fi fost mai eficace dar adaugă faptul că ”există toate șansele de a fi găsit echilibrul corect dacă politicile publice ar fi experimentate, corectate și ajustate”. Potrivit International Center for Non-Profit Law din Washington, peste 80 de țări au luat sub umbrela ”măsurilor de urgență” dispozitive de cenzură în timp ce Executivele și-au acordat puteri lărgite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz