2020-06-05 00:59

Risc de mielită acută. Virusul Zika poate afecta grav membrele

 |  18:19
Risc de mielită acută. Virusul Zika poate afecta grav membrele

S-a stabilit deja că virusul Zika are o legătură cu microcefalia şi sindromul neurologic Guillain-Barré, însă un caz depistat în Guadelupa arată că el poate declanşa, de asemenea, o afecţiune gravă a membrelor, printr-o mielită acută, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Acesta este primul caz publicat în care se dovedeşte o legătură (între Zika şi mielită), din cauza prezenţei virusului în lichidul cefalorahidian (al pacientei), la nouă zile după apariţia semnelor clinice", a declarat, marţi, Annie Lannuzel, o cercetătoare de la Institutul Naţional francez pentru Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm), ale cărei lucrări au fost publicate în revista ‘The Lancet’. Mielita, o afecţiune rară, poate lăsa sechele motrice grave.

Alte virusuri - ca cel al varicelei, zonei zoster, herpesuri, etc. - susceptibile să provoace mielite au fost îndepărtate, testele sangvine efectuate dovedindu-se negative, a precizat Lannuzel.

Pacienta, în vârstă de 15 ani, prezenta în faza acută a infectării sale cu Zika, "un deficit motor la nivelul tuturor celor patru membre, asociat cu dureri foarte intense şi cu o retenţie acută a urinei", au anunţat marţi într-un comunicat comun Inserm şi Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

Ea a fost internată la jumătatea lui ianuarie într-un spital din Pointe-à-Pitre, în Guadelupa, cu o hemiplegie stânga. "În prezent pacienta este spitalizată în continuare, însă viaţa nu-i este în pericol. Ea prezintă semne de slăbiciune moderată la ambele picioare, însă merge din nou fără ajutor", precizează Insern şi CERN.

"Acest caz consolidează ipoteza naturii neurotropice a virusului Zika. El scoate în evidenţă existenţa unor complicaţii neurologice în faza acută a infecţiei", relevă cele două instituţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine