2020-02-21 15:26

România s-a abţinut la votul de la ONU privind Pactul pentru migraţie. Guvernul şi preşedintele Iohannis aprobaseră iniţial mandat pentru susţinere

 |  19:33
România s-a abţinut la votul de la ONU privind Pactul pentru migraţie. Guvernul şi preşedintele Iohannis aprobaseră iniţial mandat pentru susţinere

România s-a abţinut săptămâna trecută la votul-cheie de la ONU privind Pactul global privind migraţia, un acord fără caracter obligatoriu, dar puternic criticat de SUA, Ungaria, Polonia, Cehia şi Israel. Abţinerea României este stranie, având în vedere că preşedintele Iohannis anunţase pe 28 noiembrie că a aprobat poziţia României de susţinere a acordului, scrie G4Media.ro.

Preşedintele Iohannis arăta în comunicatul oficial de presă că a aprobat memorandumul privind poziţia favorabilă a României la propunerea Guvernului. ”Guvernul României a propus adoptarea unei poziţii de susţinere din partea României a Compactului Global pentru Migraţie (CGM), în forma convenită în urma negocierilor”, se arăta în comunicatul oficial al Preşedinţiei.

Or, tabela de vot prezentată de ONU arată că România s-a abţinut de la votul desfăşurat pe 19 decembrie la Adunarea Generală ONU (Vezi foto de sus).

”România a ales să voteze abţinere pentru a avea o abordare echilibrată, care să ţină cont de lipsa unui consens la nivel european, în contextul în care calitatea de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE determina aceasta poziţie neutră”, arată MAE într-un răspuns pentru G4Media.ro.

Nu e clar în ce moment a existat o schimbare a mandatului la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi a Guvernului. Decizia de abţinere la vot în Adunarea Generală a ONU vine la doar o săptămână după ce România prezentase pe 10 – 11 decembrie o declaraţie favorabilă Pactului privind migraţia (numit în documentele oficiale Compact Global) la Conferinţa interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată, care a avut loc la Marrakesh.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine