2019-10-17 23:58

România sărbătoreşte 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană

 |  10:36
România sărbătoreşte 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană

Florentin Dincă

România sărbătoreşte astăzi, 1 ianuarie 2017, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, afirmă într-un mesaj postat, că în tot acest deceniu, ţara noastră s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării şi consolidării procesului de integrare europeană şi că, pe viitor, acesta rămâne un obiectiv strategic pentru ţara noastră.

”Aniversăm astăzi, 1 ianuarie 2017, 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării României, ca stat membru UE, la procesul decizional european. Acest deceniu a reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare şi de dezvoltare socio-economică, de îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor români, de valorificare a integrării în Piaţa Unică Europeană. Experienţa de până acum relevă, totodată, existenţa, în continuare, de premise pentru o valorificare si mai eficientă a beneficiilor apartenenţei la UE”, afirmă ministrul Afacerilor Externe, în mesajul său. 

Lazăr Comănescu subliniază că, în toată această perioadă, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării şi consolidării procesului de integrare europeană. ”Angajarea fermă şi contribuţia la eforturile vizând identificarea de soluţii la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noştri şi reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană. Consolidarea pe mai departe a integrării europene rămâne pentru România un obiectiv strategic. România va pleda pentru întărirea coerenţei acţiunii UE, pentru o abordare solidară şi incluzivă la nivel european, bazată pe definirea şi urmărirea unor obiective concrete, în consonanţă cu interesele cetăţenilor europeni”, subliniază şeful diplomaţiei. 

Ministrul precizează că România dispune de voinţa şi capacitatea necesare pentru a contribui la efortul de revigorare a UE. ”Este cu atât mai mult în interesul României ca aniversarea în acest an şi a împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma să confirme o Uniune mai puternică, mai unită şi mai coezivă, apărătoare a valorilor şi principiilor care au asigurat, peste timp, fundamentul durabil al construcţiei europene”, mai afirmă Lazăr Comănescu.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005, notează news.ro. Aderarea României la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în UE. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 ţi s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderării.

NOTĂ. 15 ani de monedă EURO. Euro a intrat în circulaţie la 1 ianuarie 2002, deci astăzi,1 ianuarie 2017, moneda europeană împlineşte 15 ani de când a intrat prima dată în circulaţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-01Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Ombilicul gripat al Ununii Europene Intrarea în noul an a adus și o premieră pentru țara noastră: timp de șase luni, România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Practic, de la 1 ianuare 2019, România a devenit, în scripte, un jucător de top în `meciurile` cu statele Uniunii Europene. Dar, din păcate, în realitatea, am demonstrat că n-am fost în stare să pregătim cum trebuie acest meci european care durează șase luni
07 Ian 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray