2019-10-19 15:20

Romii, fugăriţi în Franţa. Cetăţenii din Hexagon îşi fac singuri dreptate

 |  16:06
Romii, fugăriţi în Franţa. Cetăţenii din Hexagon îşi fac singuri dreptate

Autorităţile comunale din Franţa, ajutate de grupuri de cetăţeni, au pus pe fugă romii care au poposit ilegal în zona lor înainte de emiterea unor decizii judiciare de expulzare. În replică, preşedintele Uniunii franceze a asociaţilor ţigăneşti (UFAT), Alain Daumas, a avertizat că, în fapt, aleşii locali, care critică legea ca fiind prea permisivă, sunt cei care acţionează ilegal, neinstalând suficiente zone de primire a nomazilor.

Un primar a ameninţat cu demisia în semn de protest faţă de amplasarea ilegală a străinilor, altul a lansat un apel pe reţelele de socializare chemând cetăţenii să ţină piept nomazilor, iar în ale cazuri locuitorii au acţionat singuri împotriva taberelor instalate pe teritoriile lor, notează Mediafax. Unii primari reproşează statului francez că a "demisionat", iar Parisul răspunde amintind de evacuarea rapidă a nomazilor imediat ce justiţia îşi dă acordul.

Tranşee contra invadatorilor

În oraşul francez Guérande, în apropiere de Nantes, primarul Christophe Priou, deputat de dreapta al UMP, a ameninţat, marţi, că îşi va demisiona în semn de protest faţă de instalarea ilegală a 150 de familii pe un teren de fotbal.

În mai, "aproximativ 50 de cetăţeni" din comuna Montévrain, în apropiere de Paris, au răspuns unui apel lansat pe Facebook de primarul de dreapta Christian Robache, faţă de o "invazie sălbatică". Pentru împiedica instalarea a 150 de caravane ale ţiganilor evanghelici într-un parc municipal, primarul acestei comune de 8.700 de locuitori a dispus săparea în grabă a două tranşee. După o noapte tensionată de confruntare directă, în prezenţa poliţiei, ţiganii au plecat. Circa100 de persoane au comentat mesajul lui Robache pe Facebook, unele mulţumindu-i şi calificând nomazii drept "dăunători" sau "purici".

La jumătatea lui iunie, la Maulette, locuitorii au luat iniţiativă. Agricultorii ameninţau să încercuiască tabăra instalată ilegal pe câmpurile lor cu îngrăşământ natural. Nu a existat o confruntare directă, tabăra fiind evacuată printr-un decret al prefectului.

Ghid antidelicvenţă

Primarul de dreapta din Nice, Christian Estrosi (UMP), în concurenţă directă cu extrema dreaptă pentru alegerile municipale din 2014, a calificat duminică nomazii drept "delincvenţi" şi a promis să îi "învingă", lăudându-se că deţine un "ghid de utilizare" în acest sens. "Declaraţiile primarului din Nisa (sunt) emanaţia unei politici trecute care a făcut rău Franţei: aceea a amalgamului şi stigmatizării", a subliniat ministrul de Interne Manuel Valls, vorbind despre "discursul de la Grenoble" al lui Sarkozy, care a stabilit în iulie 2010 o legătură între imigraţie şi delincvenţă.

Fără alternativă

Preşedintele UFAT consideră că autorităţile comunale "nu (le) lasă alternativă", explicând că legea, care obligă comunele cu peste 5.000 de locuitori să amenajeze terenuri pentru circa 400.000 de nomazi, care în proporţie de 95 la sută sunt francezi, este prost aplicată în Hexagon. Doar 52 % din zonele de primire şi 29 % din zonele de trecere prevăzute erau gata la sfârşitul lui 2010. Publicată în august 2012, o circulară care prevede găsirea unor soluţii, rămâne de cele mai multe ori neaplicată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-10

In legatura cu acest articol...

FRANȚA: Romii din România instalaţi pe malurile râului Var la Nisa evacuaţi în calm şi tabăra demolată

FRANŢA: Ministrul de Interne e acuzat că nu are soluţii împotriva romilor, iar România e arătată cu degetul
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray