2019-12-11 20:55

Rusia acuză ostilitatea NATO, dar mulţumeşte Germaniei pentru „dialog”

 |  18:35
Rusia acuză ostilitatea NATO, dar mulţumeşte Germaniei pentru „dialog”

Diplomaţia rusă încearcă să păstreze diviziunile din rândul ţărilor occidentale. Moscova denunţă agresivitatea Statelor Unite ale Americii, dar are grijă să laude contribuţia germană la „dialogul constructiv” între Vest şi Federaţia Rusă.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord că se face vinovată de deteriorarea relaţiilor din Vest şi Est. Potrivit politicianului rus, „relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează criza cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece”. Oficialul de la Moscova consideră că acţiunile întreprinse de statele occidentale afectează stabilitatea în spaţiul european şi riscă să aducă Rusia şi Vestul într-o confruntare directă. El a explicat că NATO a suspendat cooperarea cu statul rus în domeniile militar şi civil, îşi consolidează prezenţa militară din estul Europei şi depune eforturi pentru a izola Rusia.

Ministrul rus a declarat că Berlinul a jucat un rol deosebit în menţinerea dialogului între Europa şi Rusia. „Germania a jucat în mod tradițional un rol foarte constructiv în relațiile Europei cu Rusia, ale Occidentului cu Rusia. Dacă Germania ar fi decis să treacă pe poziții de dictat, cred că Europa nu ar fi avut de câștigat de pe urma acestui lucru”, a spus Lavrov. Liderul rus a subliniat că o eventuală alăturare a Germaniei de partea statelor ostile Moscovei „nu ar fi plăcut nici germanilor înşişi”, informează Agerpres. Totuşi, şeful diplomaţiei ruse s-a mărturisit îngrijorat de publicarea pe pagina oficială a Guvernului german a unui document privind Crimeea în care se menţionează prezenţa tătarilor, ucrainenilor, armenilor, grecilor, germanilor, dar nu şi a ruşilor. „Dacă acesta este site-ul oficial al guvernului Germaniei, aș dori să știu cine a elaborat această fișă informativă”, a mai spus liderul rus.

Origine rupturii

NATO a hotărât suspendarea cooperării cu Moscova după anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă în luna martie. Trupele militare ruseşti au invadat regiunea ucraineană şi au permis organizarea unui „referendum” privind „unirea” cu Rusia. Boicotat de ucraineni şi tătari, cu o prezenţă la vot imposibil de verificat din surse obiective, referendumul a consfinţit anexarea Crimeei de către statul rus.

Confruntarea economică

În interviul acordat jurnaliştilor ruşi, Serghei Lavrov a dezvăluit că Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan ar putea adopta propriile sancţiuni economice contra Vestului. „În acest moment, nu există astfel de acţiuni pe agenda Uniunii. (...) Cu toate acestea, nu excludem o astfel de posibilitate”, a precizat oficialul rus. Ministrul a amintit că sunt în funcţiune restricţii impuse importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană. Liderul de la Moscova s-a declarat totodată convins că autorităţile din Belarus şi Kazahstan vor lua măsuri asemănătoare în privinţa produselor din Ucraina, Republica Moldova şi Muntenegru aflate sub embargo rusesc. Lavrov a adăugat că Moscova este gata să permită producătorilor din Belarus şi Kazahstan „să ocupe sectoarele de pe piaţa rusă care au rămas libere” în urma sancţiunilor economice impuse statelor europene.

Provocări

Nu mai puţin de 12 avioane militare ruseşti, printre care se aflau bombardiere şi avioane de alimentare, au părăsit enclava rusă Kaliningrad pentru o incursiune în Marea Baltică, informează Mediafax. Aeronavele militare ruseşti au rămas în spaţiul aerian, dar au pătruns la un moment dat într-o zonă de identificare, aflând-se sub permanentă monitorizare din partea avioanelor NATO, suedeze şi finlandeze. Conform unui oficial al Statelor Unite, incursiunea a fost „un spectacol de forţă dat de Putin”. Contraamiralul John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a precizat că, deşi a crescut numărul incursiunilor ruseşti a crescut, acestea nu constituie un prilej de îngrijorare pentru NATO, chiar dacă „nu ajută cu nimic la diminuarea tensiunilor” între Vest şi Est. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray