2019-11-22 12:58

Rusia anunţă încetarea Tratatului INF la iniţiativa SUA

 |  12:28
Rusia anunţă încetarea Tratatului INF la iniţiativa SUA

Rusia a anunţat vineri încetarea Tratatului de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) 'la iniţiativa' SUA, în timp ce Washingtonul urma să facă un anunţ oficial în acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact încheiat la sfârşitul Războiului rece, informează AFP şi TASS.

'La 2 august 2019, la iniţiativa americană, îşi încetează validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de către Uniunea Sovietică şi SUA privind lichidarea rachetelor cu rază intermediară', se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe rus.

Tratatul viza doar Rusia şi SUA. Washingtonul şi-a anunţat suspendarea participării la INF începând cu 2 februarie. Rusia a reacţionat printr-o decizie similară în aceeaşi zi, rezervându-şi dreptul la un răspuns simetric în materie de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cu lansare de la sol.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de 'încălcare substanţială' a pactului, dar Moscova a respins constant acuzaţiile.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-02Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
06 Aug 2019

s-a tot speculat aiurea cu chestiile astea .De fapt adevarul e cam asa -din 1987 pana acum tehnologiile au evoluat extrem de mult si vechiul tratat nu mai are cum sa se refere la noile sisteme hi-tech de aparare-atac.Urmeaza probabil sa se incheie un nou tratat care sa cuprinda mai multe parti semnatare nu numai USA si Rusia,deoarece sunt mai multe tari care cer asta.Exact asa a declarat recent presedintele Trump
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Fierbinţeala Războiului Rece Anexarea Crimeei de către Rusia, războiul civil, la foc mocnit, care macină Ucraina şi “răceala” accentuată care a intervenit între Moscova şi Occident sunt subiectele care au ocupat aproape tot orizontul dezbaterii publice în Europa, în ultimele luni. Mulţi experţi vorbesc despre un nou “Război Rece”, asemeni celui care a îngheţat relaţiile dintre Estul comunist şi Vestul democratic, până la sfârşitul anilor ’80. Schimbarea graniţelor cu forţa este, fără îndoială, cea mai mare provocare la adresa păcii şi ordinii instituite în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial
02 Iun 2014

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray