2019-07-16 07:45

RUSIA face publice înregistrări video cu mărturiile a trei marinari ucraineni privind incidentul din Marea Neagră

 |  11:27
RUSIA face publice înregistrări video cu mărturiile a trei marinari ucraineni privind incidentul din Marea Neagră

Autorităţile ruse au făcut publice înregistrări video ale mărturiilor a trei marinari ucraineni cu privire la incidentul din Marea Neagră, doi dintre ei afirmând că navele lor au ignorat somaţiile navelor ruseşti şi au încercat să intre în strâmtoarea Kerci, scrie Kiev Post.

Conform sursei citate, autorităţile ruse au făcut publice înregistrări video în care apar trei marinari ucraineni de pe navele sechestrate în urma incidentului care a avut loc duminică în Marea Neagră.

Cei trei, Serghei Drach, prezentat ca ofiţer în serviciul de contrainformaţii ucrainean, Serghei Tsibizov şi căpitanul Vladimir Lesov, comandant de divizie al bazei navale Sud a Ucrainei, reprezintă câte una dintre cele trei nave capturate, scrie News.ro.

Fiecare dintre ei prezintă propria variantă privind momentul interceptării navelor de către nave ruseşti.

Ei sunt înregistraţi separat, în locuri diferite, iar relatările lor contrazic varianta Guvernului ucrainean. Doi dintre ei povestesc că navele pe care se aflau au încercat să intre în strâmtoarea Kerci ignorând somaţiile venite din partea rusă.

Conform ABC News, bărbaţii, îmbrăcaţi în uniforme ucrainene şi părând să rostească texte memorate, spun că au ştiut că intră în apele teritoriale ruseşti şi că în mod deliberat au ignorat cererile pazei de coastă ruseşti de a se opri.

"În mod intenţionat am ignorat solicitările transmise prin radio de a ne opri. Ne-am dat seama că acţiunile navelor marinei ucrainene aveau caracter provocator", conform lui Lesov, care susţine că se afla la bordul navei de luptă Nikopol.

Autorităţile militare ucrainene au afirmat că probabil mărturiile au fost făcute sub presiune sau în urma torturilor, iar relatările lor trebuie privite ţinând cont de aceste elemente.

Trei nave ucrainene - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - au fost sechestrate duminică de forţele ruseşti în timp ce încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov. Una dintre nave fost atacată, iar şase marinari au fost răniţi, conform Kievului, în timp ce în varianta Moscovei au fost răniţi trei marinari, fără însă a le fi pusă în pericol viaţa.

Incidentul a dus la un război al declaraţiilor, în conflict intervenind statele occidentale şi NATO.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei.

De asemenea, alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.

Tot luni seară, Legislativul de la Kiev a aprobat o rezoluţie care cere statelor occidentale să oprească agresiunea Rusiei, să funizeze ajutor militar Ucrainei şi să trimită observatori şi nave de luptă în Marea Neagră şi în Marea Azov, conform Kiev Post.

Un tribunal din Simferopol va decide, marţi, asupra măsurii arestării marinarilor ucraineni reţinuţi pentru încălcarea frontierei de stat a Rusiei, transmite RIA Novosti.

FSB a anunţat că, după incident, a fost deschisă o cauză penală în temeiul articolului 322 alineatul (3) din Codul penal al Federaţiei Ruse (trecerea ilegală a frontierei de stat).

"Problema alegerii unei măsuri preventive va fi luată în considerare marţi, 27 noiembrie, la Tribunalul din Simferopol", a declarat o sursă pentru RIA Novosti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-27

GALERIE MEDIA

Autorităţile ruse au făcut publice înregistrări video ale mărturiilor a trei marinari ucraineni privind incidentul din Marea Neagră; ei susţin că navele lor au ignorat somaţiile şi au încercat să intre în strâmtoarea KerciParerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray