2019-12-05 16:40

Rusia ignoră criticile: Schimb de sancţiuni între Occident şi Kremlin

 |  19:03
Rusia ignoră criticile: Schimb de sancţiuni între Occident şi Kremlin

Puterea de la Moscova este nemulţumită de pedepsele economice anunţate de Vest. Ea respinge toate acuzaţiile ce i se aduc şi anunţă că ar putea lua propriile sancţiuni economice. În această vreme, încercările de a asigura dovezile de la locul unde s-a prăbuşit avionul din Malaiezia sunt îngreunate de luptele din regiunile ucrainene afectate de separatism prorus.

Oficialii europeni au blocat conturile unui oligarh rus şi pregătesc sancţiuni asemănătoare pentru alţi trei oligarhi apropiaţi de Vladimir Putin. Hotărârea a fost luată de ambasadorii celor 28 de state membre şi va fi supusă aprobării după alte câteva negocieri. O sursă apropiată de negociatori a dezvăluit că liderii europeni au luat hotărârea de a acţiona „după un act de neiertat (distrugerea avionului Malaysia Airlines, n.r.) și modul în care a fost gestionat de președintele Putin”. Aceasta a atras atenţia că preşedintele rus „va încerca să îi divizeze pe europeni și acțiunea sa va reprezenta un test pentru unitatea UE”.

Trei companii care derulează afaceri în Crimeea şi mai mulţi lideri ai mişcărilor separatiste se mai află pe lista de noi sancţiuni, urmând să fie publicate miercuri în Jurnalul Oficial al UE. Până acum, Uniunea Europeană a introdus interdicţii de călătorie şi blocarea conturilor pentru 87 de persoane şi 20 de entităţi, informează Agerpres.

Răspunsul ruşilor

Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a afirmat marţi că armata ucraineană încalcă rezoluţiile ONU în încercarea sa de a relua în stăpânire zona unde s-a prăbuşit avionul MH17 al Malaysia Airlines. „Activități militare continue desfășurate de forțele ucrainene în apropiere de zona prăbușirii avionului sunt clar incompatibile cu rezoluția pe care a adoptat-o Consiliul”, a afirmat reprezentantul Moscovei. Rezoluţia 2166 a fost adoptată în unanimitate de Consiliul de Securitate în urmă cu o săptămână. Documentul condamnă doborârea avionului malaiezian, solicită accesul liber şi în siguranţă la locul tragediei, protejarea dovezilor şi încetarea luptelor din vecinătatea obiectivului. Mai mult, ministerul de Externe al Rusiei a condamnat un raport ONU privitor la respectarea drepturilor omului în regiunile rusofone din estul Ucrainei. Diplomaţii de la Moscova au calificat documentul, critic la adresa separatiştilor proruşi, drept „lipsit de obiectivitate și chiar ipocrit”.

Serghei Riabkov, ministru de Externe adjunct al Rusiei, a acuzat Statele Unite ale Americii că au mers „prea departe” cu opoziţia faţă de ţara sa. „Este regretabil că în doctrina de politică externă SUA nu au avansat dincolo de sancțiuni și cvasisancțiuni. La toate problemele - un singur răspuns: sancțiuni”, a precizat oficialul rus. Riabkov a adăugat că „toate formele tradiționale de cooperare, dialogul și discuțiile pentru rezolvarea unor probleme concrete au fost înghețate” şi a subliniat că autorităţile ruse sunt nevoite să răspundă la agresivitatea politicii externe a SUA.

Cercetări blocate

Experţii olandezi şi australieni nu au reuşit încă să ajungă la epava avionului malaiezian MH17, relatează Mediafax. Ministerul Justiţiei din Olanda a explicat că intensitatea luptelor dintre ucraineni şi proruşi au împiedicat echipele să mai părăsească oraşul Doneţk. Potrivit lui Jean Fransman, purtător de cuvânt al Guvernului de la Haga, premierul olandez, Mark Rutte, l-a sunat pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, „pentru a-i cere încetarea confruntărilor în jurul zonei unde s-a prăbuşit” aeronava din Malaiezia.

Olanda, Australia, Malaiezia, Belgia, Canada, Filipine, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Statele Unite și Ucraina au căzut de acord asupra formării unei echipe comune de anchetatori care să pregătească urmărirea penală a celor care se fac vinovaţi de distrugerea avionului. „Sarcina este imensă, însă, cu o abordare atât de largă, cu voința de a lucra împreună, sper că vom putea coopera în mod eficient pentru a descoperi cauzele accidentului și a obține justiție pentru cele 298 de victime nevinovate și familiile lor”, a explicat Han Moraal, reprezentantul statului olandez. Întâlnirea a avut loc la Haga, la sediul Eurojust, şi a beneficiat şi de de participarea Europol şi Interpol.

Începutul unui război comercial

Autorităţile ruse au anunţat marţi că ar putea reduce importurile de produse agricole din Uniunea Europeană şi Statele Unite. Aleksei Alekseenko, consilier al directorului agenţiei veterinare ruse Rosselhoznadzor, a explicat că decizia este legată de descoperirea în produsele europene a moliei orientale a fructelor, o insectă care atacă pomii fructiferi, şi de o epidemie de salmonella care ar afecta produsele din carne din Statele Unite.

Potrivit Mediafax, Guvernul de la Moscova nu se fereşte să folosească „arma comercială” în relaţiile cu statele cu care are diferende. Recent, Rusia a invocat prezenţa aceleiaşi „insecte periculoase” pentru a interzice toate importurile de fructe din Republica Moldova, după ce Guvernul de la Chişinău a semnat Tratatul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar în ultimele luni produsele ucrainene au fost ţinta unor numeroase interdicţii pe piaţa rusă. Chiar şi cunoscutul lanţ american de restaurante McDonald’s a fost acuzat de Moscova că nu respectă condiţiile sanitare în producţia anumitor burgeri. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-29Parerea ta...

HANIBAL
31 Iul 2014

Acum ce vreti,astia,rusii sa stea in pozitia de drepti?Doar nu sunt "mamaligarii" din conducerea Romaniei si,in plus,atentie, in doctrina lor militara spune negru pe alb ca POT FOLOSI primii arma nucleara in cazul unei agresiuni!Atentie Ponta,atentie Basescu nu va jucati cu focul!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray