2020-07-10 16:43

Rusia interzice importurile de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune

 |  06:59
Rusia interzice importurile de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune

Autoritatea sanitar-veterinară din Rusia, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că interzice importurile de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", cunoscută sub numele de boala vacii nebune. Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, că există o suspiciune de "caz atipic", care a fost depistat la o singură carcasă.

Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinară rusă n.r.) a afirmat, într-un comunicat de presă, că interdicţia vizeazã şi proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi care provin din procesarea cărnii de vită, informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută şi sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.

Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii, iar Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

Preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a declarat marţi seară, că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului.

"Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", a spus Vladimir Mănăstireanu, pentru Mediafax.

Preşedintele ANSVSA a precizat că în momentul de faţă, din informaţiile pe care le deţine, situaţia "nu e foarte gravă". El a subliniat faptul că este vorba despre un "caz atipic", care nu este luat în considerare la nivel european şi, implicit, nici în România.

De asemenea, Vladimir Mănăstireanu a afirmat că, la finalul anchetei vor fi făcute publice informaţii referitoare la acest caz, în prezent nefiind cunoscută proveninenţa animalului la a cărui carcasă există suspiciuni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz