2020-07-08 16:38

Rusia invadează Ucraina, dar pretinde că se teme de Occident: Moscova condamnă agresivitatea NATO

 |  19:01
Rusia invadează Ucraina, dar pretinde că se teme de Occident: Moscova condamnă agresivitatea NATO

Războiul nedeclarat dus de Rusia în Ucraina nu împiedică Moscova să ţină predici Vestului. Liderii ruşi acuză Statele Unite ale Americii şi NATO că pun Rusia în situaţia ingrată de a se întări în faţa unor ameninţări din partea alianţei nord-atlantice. În această vreme, NATO încearcă să reacţioneze la deciziile tot mai imprevizibile ale puterii de la Kremlin.

Planul american de consolidare a flancului de est al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) contravine intereselor cercurilor conducătoare ruseşti. Implicate în conflictul militar şi aflate la originea unui plan de înarmare început în urmă cu mai mulţi ani, acestea încearcă să îşi mascheze propria agresivitatea în spatele unor temeri faţă de o pretinsă ameninţare din partea NATO.

Criticile Kremlinului

Dmitri Peskov (foto), purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că încercările NATO de a „transforma echilibrul strategic de forţe” îngrijorează Rusia şi o obligă „să ia măsuri pentru a garanta interesele sale şi securitatea sa”, puse la îndoială de modificările aduse echilibrului de putere în Europa. Potrivit lui Peskov, statul rus este pus într-o poziţie dificilă de ostilitatea occidentală. „Nu Rusia se apropie de graniţele cuiva. Infrastructura militară a NATO se apropie de graniţele Rusiei. Toate acestea (...) obligă Rusia să ia măsuri pentru a-şi proteja interesele şi propria securitate”, a explicat oficialul de la Kremlim. Şi un alt consilier al liderului de la Kremlin, Iuri Uşakov, pretinde că Rusia a fost atrasă fără voia ei într-un program major de investiţii în forţele armate, relatează Agerpres. „Rusia încearcă într-un fel sau altul să reacționeze la amenințările potențiale, dar nu mai mult. Ne opunem oricărei curse a înarmărilor pentru că aceasta ar slăbi capacitățile noastre economice. Suntem împotriva acesteia din principiu”, a afirmat şi acest oficial moscovit.

În aceeaşi notă, Aleksei Meşkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a pus întreruperea relaţiilor cu NATO pe seama încăpăţânării Vestului. Potrivit diplomatului rus, numai Occidentul poate readuce echilibrul în relaţiile cu Federaţia Rusă, întrucât  „propunerea pentru restabilirea relațiilor ar trebui să vină din partea celor care le-au întrerupt”.

Obiectivul lui Putin

Generalul american Philip M. Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa, este de părere că Moscova încearcă să schimbe principiile şi regulile care au guvernat securitatea europeană în ultimele decenii. El a explicat, în cadrul unei vizite efectuate la baza NATO din oraşul Siauliai (Lituania), că politica externă urmată de Kremlin prezintă o provocare „globală, de durată” care va avea „consecinţe importante” asupra relaţiilor internaţionale. Conform Agerpres, Breedlove a recunoscut că NATO nu ştie ce acţiuni va întreprinde Rusia în viitor, dar a dat garanţii că alianţa „învaţă” repede şi se adaptează provocărilor Moscovei.

Temeri americane

Secretarul de stat al SUA, democratul John Kerry, se teme că agresivitatea Rusiei ar putea readuce Războiul Rece. Potrivit vicepreşedintelui american, măsurile adoptate de Kremlin contrazic flagrant acordul START, un document semnat între Washington şi Moscova pentru dezarmarea nucleară. „Încercăm să avansăm în sens contrar. Am avut o colaborare enormă începând din anii 1990 în materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau pe fostele teritorii ale Uniunii Sovietice și nimeni nu vrea ca noi să mergem înapoi”, a mai spus şeful diplomaţiei americane, un politician cunoscut pentru pledoariile sale în favoarea dezarmării nucleare.

O sursă americană a declarat pentru Sputnik, o platformă media controlată de Guvernul rus, că rachetele de croazieră cu lansare de la sol (GLCM) anunţate de Vladimir Putin încalcă prevederile Tratatului despre forţele nucleare cu rază medie de acţiune. „Credem că este în interesul nostru - şi al partenerilor noştri din tratat, inclusiv Rusia - ca Tratatul INF să rămână în vigoare şi ca toate părţile să-şi respecte obligaţiile asumate”, a afirmat oficialul american, citat de Mediafax. Reprezentatul SUA a mai spus că partea americană îşi va „respecta obligaţiile atât timp cât tratatul rămâne în vigoare”. INF este o înţelegerea militară care datează din 1987 şi a fost semnată de Statele Unite şi defuncta URSS, stabilind interzicerea rachetelor balistice şi de croazieră, nucleare şi convenţionale, cu lansare de la sol şi cu o rază de acţiune de la 500 la 5.500 de kilometri.

Foto: RIA Novosti


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz