2020-07-11 05:08

Rusia îşi primeşte răsplata: UE a prelungit sancţiunile economice antiruseşti

 |  18:58
Rusia îşi primeşte răsplata: UE a prelungit sancţiunile economice antiruseşti

Sancţiunile instituite de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, care urmau să expire în mijlocul verii, au fost prelungite până la începutul anului următor. În vreme ce oficialii ruşi dau asigurări că nu vor lăsa nepedepsită jignirea occidentală, Statele Unite atrag atenţia asupra nevoii stringente de a rezolva problema subfinanţării armatei germane.

Uniunea Europeană a hotărât luni prelungirea până pe 31 ianuarie 2016 a sancţiunilor economice impuse Rusiei. Penalizările presupun interdicţii de viză,  îngheţarea conturilor unor oficiali ruşi sau ucraineni apropiaţi de regimul de la Moscova, precum şi penalizări impuse sectorului bancar, petrolier sau de apărare din economia rusă. Ministrul de Externe al Marii Britanii, Philip Hammond (foto), a precizat că măsurile vor rămâne în vigoare până când „Rusia îşi va îndeplini obligaţiile asumate” în acordul de pace semnat la Minsk, în Belarus, între Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi.

Conform Agerpres, sancţiunile europene au fost instituite pe 29 iulie 2014 după ce zborul MH 370 al Malay]sia Airlines a fost doborât de o rachetă în vreme ce survola teritoriul ucrainean. Separatiştii proruşi înarmaţi de Moscova sunt principalii suspecţi, ei fiind acuzaţi atât de Guvernul de la Kiev, cât şi de alte state occidentale, că s-ar fi aflat în spatele atacului asupra aeronavei din Malaiezia. 298 de persoane au murit atunci.

Kremlinul, neimpresionat

Oficialităţile ruse nu au fost surprinse de prelungirea sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. „Nu e nimic nou. În schimbul de sancțiuni există principiul reciprocității - aceasta este baza abordării noastre. Noi nu am fost și nu suntem inițiatorii unor astfel de măsuri, dar în acest caz vom acționa pornind de la principiul reciprocității”, a promis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Reprezentantul Kremlinului a mai spus că prelungirea conflictului cu Uniunea Europeană va afecta nu doar economia statului rus, ci şi economiile europene care şi-au dat acordul pentru sancţiuni.

Avertismentele americane

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter,  a declarat duminică, într-un discurs ţinut la Berlin, că Uniunea Europeană trebuie să îşi menţină sistemul de sancţiuni câtă vreme Rusia refuză să respecte legislaţia internaţională şi suveranitatea Ucrainei. El a acuzat puterea de la Moscova că vrea să aducă lumea în pragul unui nou Război Rece şi a dat asigurări că Statele Unite îşi vor apăra aliaţii în faţa oricărei ameninţări.

Potrivit lui Carter,  administraţia de la Washington se pregăteşte pentru un conflict de durată cu puterea de la Moscova. „Rusia nu poate să se schimbe nici cu Vladimir Putin și nici chiar după plecarea lui”, a avertizat secretarul american al Apărării. În acest context, Carter a solicitat autorităţilor de la Berlin să mărească finanţarea armatei germane „pentru a exista siguranța că investițiile pentru apărare ale Germaniei corespund rolului de leadership” diplomatic al Executivului condus de cancelarul Angela Merkel. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz