2020-01-24 06:20

Rusia şi Turcia, din nou la cuţite. Ankara acuză o nouă violare a spaţiului său aerian de către un avion militar rusesc şi ameninţă Moscova cu “consecinţe”

 |  17:25
Rusia şi Turcia, din nou la cuţite. Ankara acuză o nouă violare a spaţiului său aerian de către un avion militar rusesc şi ameninţă Moscova cu “consecinţe”

Ankara a ameninţat duminică Moscova că va suporta consecinţe, după ce a anunţat că un avion rusesc de tip Su-34 i-a încălcat din nou spaţiul aerian în pofida unor avertismente radar, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria.

Într-un incident similar, în noiembrie, Turcia a doborât un bombardier rusesc despre care a afirmat că i-a încălcat spaţiul aerian, declanşând o ruptură diplomatică în cadrul căreia Rusia i-a impus sancţiuni economice, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia că va fi "obligată să suporte consecinţe", dacă va continua să încalce spaţiul aerian al Turciei.

El a acuzat Moscova de acţiuni "iresponsabile", care afectează pacea mondială.

Şeful statului turc a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus, Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la incidentul din luna noiembrie.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia să "ia toate măsurile necesare" pentru a se asigura că nu încalcă spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice. "Incidente anterioare au arătat cât de periculos este un asemenea comportament", a subliniat el, într-un comunicat.

"Fac apel la Rusia să acționeze de manieră responsabilă și să respecte integral spațiul aerian al NATO", adaugă șeful Alianței Nord-Atlantice. "Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc", se mai menționează în comunicat.

Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica "condamnarea fermă" a faptului că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând "o atitudine iresponsabilă". 

Ruşii spun că e vorba de "pură propagandă"

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konacenkov, a negat că vreun avion rusesc a intrat în spaţiul aerian turc şi a catalogat acuzaţiile Ankarei drept "pură propagandă".

El a declarat că instalaţiile radar turce nu sunt capabile să identifice un anumit avion, tipul sau naţionalitatea acestuia şi că nu s-a emis niciun avertisment în engleză sau rusă.

"Nu a existat nicio încălcare a spaţiului aerian turc de către avioane din cadrul grupului aerian rus din Republica Arabă Siriană. Declaraţia Turciei cu privire la o presupusă încălcare a spaţiului aerian de către un Su-24 rus este propagandă nefondată", a declarat Konacenkov, citat de Tass şi RIA Novosti, potrivit The Associated Press.

"Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile să stabilească tipul şi naţionalitatea unei aeronave - indiferent dacă e rus sau face parte din aşa-numita coaliţie anti-ISIS condusă de Statele Unite", a adăugat el, referindu-se la coaliţia împotriva grupării Statul Islamic (SI).

O asemenea identificare "este posibilă numai prin contact vizual direct cu altă aeronavă, ceea ce nu s-a întâmplat. Să spui serios că cineva a avertizat pe altcineva «în rusă şi engleză», cu ajutorul acestor radare, este un lucru pe care-l pot face doar nişte propagandişti ignoranţi care se uită la blockbustere de la Hollywood", a comentat generalul. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-31Parerea ta...

CE AVION MESERIAȘ....
31 Ian 2016

PE BUNE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray