2019-11-12 16:04

Rusia şi Turcia, din nou la cuţite. Ankara acuză o nouă violare a spaţiului său aerian de către un avion militar rusesc şi ameninţă Moscova cu “consecinţe”

 |  17:25
Rusia şi Turcia, din nou la cuţite. Ankara acuză o nouă violare a spaţiului său aerian de către un avion militar rusesc şi ameninţă Moscova cu “consecinţe”

Ankara a ameninţat duminică Moscova că va suporta consecinţe, după ce a anunţat că un avion rusesc de tip Su-34 i-a încălcat din nou spaţiul aerian în pofida unor avertismente radar, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria.

Într-un incident similar, în noiembrie, Turcia a doborât un bombardier rusesc despre care a afirmat că i-a încălcat spaţiul aerian, declanşând o ruptură diplomatică în cadrul căreia Rusia i-a impus sancţiuni economice, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia că va fi "obligată să suporte consecinţe", dacă va continua să încalce spaţiul aerian al Turciei.

El a acuzat Moscova de acţiuni "iresponsabile", care afectează pacea mondială.

Şeful statului turc a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus, Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la incidentul din luna noiembrie.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia să "ia toate măsurile necesare" pentru a se asigura că nu încalcă spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice. "Incidente anterioare au arătat cât de periculos este un asemenea comportament", a subliniat el, într-un comunicat.

"Fac apel la Rusia să acționeze de manieră responsabilă și să respecte integral spațiul aerian al NATO", adaugă șeful Alianței Nord-Atlantice. "Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc", se mai menționează în comunicat.

Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica "condamnarea fermă" a faptului că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând "o atitudine iresponsabilă". 

Ruşii spun că e vorba de "pură propagandă"

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konacenkov, a negat că vreun avion rusesc a intrat în spaţiul aerian turc şi a catalogat acuzaţiile Ankarei drept "pură propagandă".

El a declarat că instalaţiile radar turce nu sunt capabile să identifice un anumit avion, tipul sau naţionalitatea acestuia şi că nu s-a emis niciun avertisment în engleză sau rusă.

"Nu a existat nicio încălcare a spaţiului aerian turc de către avioane din cadrul grupului aerian rus din Republica Arabă Siriană. Declaraţia Turciei cu privire la o presupusă încălcare a spaţiului aerian de către un Su-24 rus este propagandă nefondată", a declarat Konacenkov, citat de Tass şi RIA Novosti, potrivit The Associated Press.

"Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile să stabilească tipul şi naţionalitatea unei aeronave - indiferent dacă e rus sau face parte din aşa-numita coaliţie anti-ISIS condusă de Statele Unite", a adăugat el, referindu-se la coaliţia împotriva grupării Statul Islamic (SI).

O asemenea identificare "este posibilă numai prin contact vizual direct cu altă aeronavă, ceea ce nu s-a întâmplat. Să spui serios că cineva a avertizat pe altcineva «în rusă şi engleză», cu ajutorul acestor radare, este un lucru pe care-l pot face doar nişte propagandişti ignoranţi care se uită la blockbustere de la Hollywood", a comentat generalul. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-31Parerea ta...

CE AVION MESERIAȘ....
31 Ian 2016

PE BUNE!
Doresc sa comentezCITESTE SI...

Asaltul surprinzător al Kalașnikov-ului în școlile rusești Aproape săptămânal suntem bombardați cu informații care mai de care mai surprinzătoare, despre ceea ce întâmplă în Rusia condusă cu mână de fier de către Vladimir Putin
31 Oct 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray