2020-04-07 23:54

Scandal BULGĂRESC la Luvru

 |  12:35
Scandal BULGĂRESC la Luvru

Muzeul Luvru are de gând să dedice operelor de artă realizate în perioada în care Bulgaria se afla sub stăpânire otomană, o expoziție. Dar…Este probabil ca expoziţia să fie anulată sau să fie înlocuită cu alta. La “mijloc” sunt Ministerului Culturii din Bulgaria, Biserica Ortodoxe Bulgară și bineînțeles, muzeul Luvru!

Bulgaria doreşte să-şi anuleze participarea la o expoziţie pe care Luvru intenționează să o dedice în curând operelor de artă realizate în perioada în care această ţară creştină se afla sub stăpânire otomană, o temă descrisă drept "insultătoare" de către facţiunea naţionalistă a guvernului, potrivit AFP. „Este probabil ca expoziţia să fie anulată sau să fie înlocuită cu alta", a indicat  pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Culturii din Bulgaria, adăugând că în prezent au loc discuţii pe această temă cu muzeul parizian. Un comunicat al aceluiaşi minister preciza de curând că este de dorit ca evenimentul să fie anulat "având în vedere poziţia (...) Bisericii Ortodoxe Bulgare şi reacţiile opiniei publice". Expoziţia planificată la Luvru în a doua jumătate a anului 2020 şi intitulată provizoriu "Arte şi culturi în Bulgaria (sec. XVI-XVIII) ar urma să prezinte circa 60 de obiecte, printre care icoane, manuscrise şi bijuterii produse în această perioadă a stăpânirii otomane asupra Bulgariei (1396-1878).

O "batjocură" şi o "insultă"

Partidul naţionalist VMRO, aflat la guvernare alături de conservatori, a calificat drept o "batjocură" şi o "insultă" o expoziţie care evidenţiază "influenţa islamului asupra creştinismului". Biserica Ortodoxă, de care aparţin în mod tradiţional peste 80% dintre bulgari, a anunţat luni că a refuzat să împrumute icoane şi obiecte de la o mănăstire şi două muzee bisericeşti pentru acest eveniment.

"Influenţele islamului asupra creştinismului în Bulgaria sunt indirecte, sporadice şi limitate" şi nu pot constitui nucleul unei expoziţii la Luvru, a declarat la televiziunea bulgară istoricul Emanuel Mutafov, un expert al Academiei Bulgare de Ştiinţe consultat de guvern. Expoziţia este planificată la Departamentul de Arte Islamice al marelui muzeu parizian, cadru pe care acest istoric îl consideră necorespunzător.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine