2019-10-15 19:20

Scandal la Vatican! S-a lăsat cu o demisie la nivel înalt

 |  13:33
Scandal la Vatican! S-a lăsat cu o demisie la nivel înalt

Marele maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing, a acceptat să demisioneze, la solicitarea Papei Francisc, informează Agerpres, citând AFP.

Demisia survine în urma unei dispute politice între Vatican și conducerea Ordinului care, deși suveran, funcționează sub patronajul religios al papalității.

Ordinul de Malta — una din cele mai vechi instituții creștine și stat fără teritoriu — a refuzat categoric, în numele suveranității de care se bucură, să accepte o anchetă internă ordonată de papa Francisc. Marele maestru a mers până la a contesta selecția anchetatorilor, obligând Vaticanul să reacționeze.

Disputa a început după plecarea forțată, la 6 decembrie 2016, a numărului 3 al Ordinului, Albrecht von Boeselager, un german aflat în acest post din 2014. La 21 decembrie, papa Francisc a numit o comisie de anchetă, formată din cinci membri, pentru a clarifica lucrurile.

Albrecht von Boeselager a fost numit în consiliul de administrație al Băncii Vaticanului (IOR) în plin proces de „curățenie" după scandalurile din ultimii ani. Plecarea sa a fost anunțată în prezența cardinalului american Raymond Burke, reprezentant al papei în conducerea Ordinului, un ultraconservator plasat în acest post onorific pentru a fi îndepărtat din guvernul Vaticanului. Burke îl sfidează deschis pe suveranul pontif în problema divorțurilor.

Media catolice au explicat plecarea forțată a lui Boeselager și prin oprirea de către acesta a unei acțiuni de împărțire de prezervative de către angajați ai unui dispensar al Ordinului de Malta din Myanmar, destinate populațiilor cu risc cum sunt prostituatele. Folosirea prezervativelor continuă să reprezinte un subiect tabu în rândurile Bisericii catolice.

Ordinul de Malta, care-și are originea pe vremea cruciadelor, a fost fondat la Ierusalim în 1048 cu scopul de a oferi asistență medicală bolnavilor, fiind recunoscut de papă în 1113. În prezent este activ în 120 de țări și administrează spitale și policlinici, având 13.500 de membri și 100.000 de angajați sau voluntari.

Marii maeștri sunt numiți, în principiu, pe viață. Așa că Matthew Festing trebuie să convoace Consiliul suveran al Ordinului pentru a-i aproba oficial demisia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-25

In legatura cu acest articol...

Papa Francisc: Există pericolul ca lideri precum Hitler să vină la putere. Ce spune despre Trump

Papa Francisc vrea toleranță zero pentru preoții pedofili

PAPA FRANCISC: „Crăciunul a fost luat ostatic de materialism. Trebuie să-l eliberăm!”

Liderul cavalerilor de Malta români este acuzat de evaziune

SCANDAL la Vatican. Cine a împărțit PREZERVATIVE enoriașilor

Anunț istoric de la Vatican. Papa: Preoții pot să ierte avortul

Slujba de Înviere de la Vatican. Papa Francisc: “Lumea este însetată de speranţă!”

Slujba de Înviere la Vatican. Papa Francisc îi invită pe creştini să încurajeze speranța în inimile grele de tristețe
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray