2020-06-07 00:42

Scandal pe acordul Turcia-UE. Junker și Erdogan într-un schimb de reproșuri

 |  16:11
Scandal pe acordul Turcia-UE. Junker și Erdogan într-un schimb de reproșuri

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat joi că acordul privind migranții între UE și Turcia va eșua dacă Ankara nu îndeplinește obligațiile asumate. Printre acestea există și modificări la legislația antiteroristă, relatează Reuters.

„Am stabilit criterii pentru liberalizarea vizelor, sunt 72 de condiții și cea cu numărul 65 prevede că guvernul turc trebuie trebuie să își revizuiască legea antiteroristă", a declarat Juncker, în cadrul unei conferințe privind Europa, la Ministerul de Externe german, potrivit Agerpres.

El a mai spus că europenii se bazează pe respectarea condițiilor convenite cu Guvernul turc și „nu se poate” ca plecarea premierului Davutoglu să însemne ignorarea acordurilor existente între UE și Turcia. După cum se știe, premierul Ahmet Davutoglu, care și-a anunțat retragerea de la conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare, ceea ce va conduce și la pierderea poziției de șef al Executivului.

„Acordăm mare preț în ceea ce privește respectarea condițiilor. Altfel, acest acord între UE și Turcia nu va funcționa. Dacă dl Erdogan decide să respingă dreptul turcilor de a călători fără vize în Europa, atunci trebuie să explice aceasta poporului turc. Nu va fi problema mea, va fi problema sa", a spus președintele Comisiei Europene.

În schimb, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a replicat dur, joi, criticând „ipocrizia” UE care cere Turciei să modifice legea antiteroristă în schimbul liberalizării vizelor pentru cetățenii turci care doresc să călătorească în spațiul Schengen, măsură negociată în cadrul acordului privind migranții. „De când conduceți voi această țară, cine v-a dat dreptul?", a declarat el într-un discurs la Ankara, apreciind că este inacceptabilă o relaxare a legislației antiteroriste în Turcia care se confruntă cu o recrudescență a rebeliunii kurde.

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetățenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spațiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-și redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene.

Critici dure în PE

Miercuri a avut loc prima dezbatere în Parlamentul European, la Strasbourg, despre eventuala ridicare a vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Europa, transmite Agerpres. Eurodeputații au criticat dur Turcia și pe președintele Erdogan.

Cele două principale partide din PE, Partidul Popular European (PPE) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și-au exprimat reținerea față de proiectul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

Procedura nu trebuie să fie posibilă „decât dacă sunt îndeplinite toate criteriile”, a apreciat Mariya Gabriel, din cadrul PPE. „Nu se poate vota pentru liberalizare înainte ca toate criteriile să fie îndeplinite, înainte de votul Consiliului”, adică al statelor membre UE, a argumentat ea, apreciind că este nevoie de „timp pentru stabilirea detaliilor”.

„Este important să cooperăm cu Turcia pentru a găsi o soluție la criza refugiaților”, a admis la rândul său socialista Tanja Fajon. „Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii la tot ceea ce face Turcia”, a adăugat ea.

Deputata conservatoare Helga Stevens a denunțat „un comportament iresponsabil al Comisiei Europene față de un dictator”, referindu-se la Erdogan. „Pentru ce cedează Europa?”, s-a întrebat la rândul său Sophia in't Veld, deputat de centru. „Deoarece liderii nu au reușit să se pună de acord asupra unei politici comune în materie de refugiați (...), ei preferă să aibă acorduri cu dictatori ca Erdogan”, a apreciat ea.

„Președintele Erdogan nu face decât să joace cu cărțile pe care i le-ați lăsat” a afirmat, la rândul ei, Marine Le Pen, lideră a grupului Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), spunând că asistăm la un „șantaj teribil”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine