2020-01-25 13:40

Schimbare de gardă la Comisia Europeană: Echipa Barroso face loc Echipei Juncker

 |  18:42
Schimbare de gardă la Comisia Europeană: Echipa Barroso face loc Echipei Juncker

Mandatul lui Jose Manuel Barroso la conducerea Executivului european se apropie de sfârşit. Deputaţii din Parlamentul European (PE) au votat în favoarea echipei propuse de fostul premier al Luxemburg, creştin-democratul Jean-Claude Juncker. Viitoare Comisie Europeană va avea ca membri politicieni de rang înalt şi se va axa pe problemele economice cu care se confruntă statele care fac parte din UE.

Parlamentarii europeni au aprobat miercuri echipa propusă de Jean-Claude Juncker pentru Comisia Europeană. 423 de deputaţi au votat pentru şi 209 împotrivă, 67 preferând să se abţină de la vot. Nouă echipă de la Bruxelles are un caracter politic mult mai pronunţat decât cea a Comisiei în exerciţiu, informează Mediafax. Printre cei care i s-au alăturat lui Jean-Claude Juncker se numără trei foşti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis şi estonul Andrus Ansip), doi foşti şefi ai diplomaţiei (italiana Federica Mogherini şi olandezul Frans Timmermans) şi doi foşti miniştri de Economie (francezul Pierre Moscovici şi daneza Margrethe Vestager).

Noul program

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor, Jean-Claude Juncker a anunţat că UE are obligaţia de a veni în întâmpinarea cetăţenilor europeni care se simt dezamăgiţi de Bruxelles. În acest sens, fostul premier al statului Luxemburg a precizat că îmbunătăţirea situaţiei economice va fi principalul obiectiv al Executivului european. „Ori avem succes în reducerea șomajului, ori vom eșua”, a declarat Juncker.

Reformele structurale în economiile naţionale şi o nouă credibilitate fiscală pentru guverne sunt, alături de investiţii, principalii piloni de guvernare ai noi echipe de la Bruxelles. Politicianul european a promis că până la sfârşitul anului va prezenta parlamentarilor un plan de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru creşterea locurilor de muncă. Liderul european a explicat că reluarea creşterii economice nu poate avea loc fără un plan de investiţii şi a precizat că o mare parte din sumele necesare vor proveni de la investitori privaţi. Potrivit lui Juncker, investiţiile private vor permite guvernelor naţionale să evite transferuri din bugetul propriu, reuşind astfel să menţină sub control deficitul bugetar.

Ideea este pe placul Germaniei, ţară care a respins până acum solicitările de a şi creşte investiţiile publice pentru a ajuta la relansarea creşterii economice pe continent. Italia şi Franţa au cerut însă o păsuire în problema deficitelor bugetare pentru a-şi putea continua reformele de consolidare a bugetului. „Regulile nu vor fi schimbate, dar pot fi implementate cu un grad de flexibilitate”, a promis Juncker.

Pentru a duce putea la îndeplinire obiectivele stabilite, Comisia Europeană îşi va modifica structura şi responsabilităţile, relatează Agerpres. Astfel, Executivul se va concentra pe programe majore, lăsând în sarcina guvernelor problemele de guvernare mai neînsemnate. Totodată, Comisia va fi structurată pe două niveluri, comisarii urmând să fie asistaţi în activitatea lor de vicepreşedinţi.

Problema maghiară

Juristul Tibor Navracsics s-a aflat în centrul unei dispute la nivelul UE. Apropiat al prim-ministrului Ungariei, conservatorul Viktor Orban, el s-a văzut în situaţia de a fi ţap ispăşitor pentru nemulţumirile multor lideri europeni faţă de Guvernul de la Budapesta. Mai mulţi politicieni din UE, critici cu guvernarea Orban pentru pretinse nereguli în raport cu presa, societatea civilă şi actul de justiţie, s-au împotrivit numirii sale în postul de comisar european. Comisia pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European a hotărât cu 15 voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi două abţineri că politicianul maghiar se califică pentru o asemenea poziţie. Totuşi, deputaţii au respins cu 14 voturi împotrivă, 12 pentru şi o abţinere numirea sa pentru portofoliul de Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie. Jean-Claude Juncker a precizat că Navracsics va primi responsabilităţile pentru Cultură, Educaţie şi Tineret, în timp ce comisarului grec, Dimitris Avramopoulos va primi în administrare şi portofoliul Cetăţeniei Europene.

Ultimul discurs al lui Barroso

Jose Manuel Barroso a rostit marţi, în Parlamentul European, ultimul discurs în calitate de preşedinte al Comisiei Europene. În intervenţia sa, politicianul portughez s-a declarat mulţumit că Executivul european a reuşit în mandatul său să depăşească problemele aduse de criza constituţională, criza datoriilor suverane şi criza economică. Doar 200 dintre cei 751 de deputaţi europeni au venit să asiste la discursul liderului european, nu toţi favorabili preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a concluzionat că Barroso a avut un mandat „pozitiv”, chiar dacă a ratat şansa de a fi mai „vehement” atunci când situaţia o cerea, în vreme ce liberalul Pavel Telicka l-a criticat pe portughez pentru „lipsa reală de leadership”. Gianni Pitella, liderul socialiştilor din PE, şi-a arătat dezamăgirea pentru lipsa de interes a Comisiei pentru problema şomajului, iar ecologistul Philippe Lamberts a amintit că numărul europenilor expuşi riscului de sărăcie a crescut cu 4% în ultimul mandat al politicianului portughez. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine