2020-04-09 05:01

Se pregătește impozitarea IT-ului?

 |  19:31
Se pregătește impozitarea IT-ului?

”Trebuie să acordăm cea mai mare prioritate găsirii unor soluţii globale pentru a rezolva problema impozitării economiei digitale, a transferării profitorilor şi a erodării bazei”.

Astfel se afirmă într-un document care prezintă poziţia tuturor statelor membre ale UE din G20, plus Marea Britanie. Documentul există în contextul faptului că, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se întâlnesc pe 22-23 februarie, la Riad, pentru a discuta, între alte probleme, despre activitatea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul fiscalităţii.

Astfel, Uniunea Europeană vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganților din industria digitală. ”Aşteptăm cu interes soluţii globale ambiţioase, corecte, eficiente, non-discriminatorii şi fezabile şi ne vom dubla eforturile pentru o soluţie bazată pe consens, pentru a îndeplini acest obiectiv în 2020”, mai arată documentul, potrivit Politico.

Măsuri de retorsiune

Europa a exercitat de mult timp presiuni pentru ca grupurile de tehnologie extrem de profitabile care fac afaceri prin intermediul Internetului să plătească taxe acolo unde îşi vând serviciile şi nu în paradisurile fiscale alese în mod special în cadrul politicii numite ”optimizare fiscală agresivă”. Franţa a introdus anul trecut o taxă pe serviciile digitale, spre nemulţumirea Statelor Unite, care au avertizat că vor lua măsuri de retorsiune. Italia, Marea Britanie şi Spania fie au introdus la rândul lor taxe proprii pe serviciile digitale, fie intenţionează să facă acest lucru.

Până în iulie

Cedând presiunilor în creştere, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, spune că reforma fiscală la nivel global va însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari în diferite ţări, conform Politico. OCDE vrea ca până la începutul lunii iulie să ajungă la un acord asupra elementelor tehnice, în ceea ce privește cum vor fi taxate marile companii de tehnologie, iar acordul integral să fie finalizat până la sfârşitul anului 2020, pentru a se evita escaladarea tensiunilor pe această temă. Potrivit UE, dacă nu va avea loc un acord la nivelul G20, cele 27 de state membre vor stabili un sistem propriu pentru taxarea serviciilor digitale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine