2019-08-20 02:12

Se pregătește RECONSTRUCȚIA oraşului sirian ALEP. Ce presupune proiectul

 |  00:17
Se pregătește RECONSTRUCȚIA oraşului sirian ALEP. Ce presupune proiectul

Oraşul sirian Alep, clasat patrimoniu al umanităţii, este ruină după opt ani de război. Însă, după cinci ani, un proiect internaţional, condus de un muzeu din Berlin, pregăteşte reconstrucţia sa, potrivit AFP.

Echipa de cercetători germano-sirieni, reuniţi în jurul "Syrian Heritage Archive Project", a analizat imaginile clădirilor deteriorate din fosta capitală economică a Siriei, comprându-le cu cele din arhivele de dinainte de 2011. 

Această muncă migăloasă, finanţată în parte de diplomaţia germană, a permis să fie catalogate în format online mai multe clădiri istorice distruse, dar şi cele care în mod miraculos au rămas intacte.

Fotografiile, dispozitivele şi planurile de dinainte de război constituie un ajutor preţios pentru o reconstrucţie fidelă a monumentelor vechiului oraş, listat patrimoniu mondial al Unesco din 1986, citeaza News.ro.

Şi aceste arhive, împreună cu imagini contemporane ale oraşului devastat, vor fi prezentate publicului din 28 februarie până la 26 mai la Muzeul de artă islamică din Berlin, care aparţine de faimosul Muzeu Pergamon. 

Expoziţia "Paysage culturel syrien - Préservation et archivage en temps de guerre" poate fi văzută şi online.

Şantierul este colosal. Războiul a făcut peste 350.000 de morţi şi distrugeri estimate de ONU la 400 de miliarde de dolari (345 de miliarde de euro). Nivelul economiei s-a întors în urmă cu 30 de ani, potrivit experţilor. 

Proiectul muzeului berlinez nu se limitează doar la Alep. Cele 300.000 de documente digitalizate cuprind şi "oraşe moarte", acele sate antice din nordul Siriei, precum Rakka sau Palmira.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-01Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
01 Mar 2019

astia sunt MESTERUL MANOLE...ca nu pot sa le zic altfel.Mai "baieti destepti" da de ce a trebuit sa distrugeti orasul ca sa va munciti acum sa-l reconstruiti dupa poze?Nu era mai bine sa va bateti in camp deschis daca tot vreti sa va omorati unii pe altii? de ce trebuie sa distrugeti tot felul de monumente istorice si dupa aia sa va plangeti ca trebuie sa le reconstruiti????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray