2020-07-09 14:14

Sean Penn anchetat după interviul cu „El Chapo”. Autoritățile americane, supărate că starul nu le-a dat informații la timp pentru prinderea interlopului Guzman

 |  19:37
Sean Penn anchetat după interviul cu „El Chapo”. Autoritățile americane, supărate că starul nu le-a dat informații la timp pentru prinderea interlopului Guzman

Actorul Sean Penn va fi subiectul unei anchete a autorităţilor americane, în urma interviului pe care l-a realizat cu interlopul Joaquin "El Chapo" Guzman, în secret, în jungla mexicană, după ce acesta a evadat spectaculos dintr-o închisoare de maximă securitate, în 2015, a anunțat presa din SUA. Până la urmă Guzman a fost capturat, dar organele de anchetă americane vor să afle de ce Sean Penn, care s-a aflat în contact cu interlopul mai multe luni, nu a furnizat în timp util informaţii pentru prinderea evadatului. Cu alte cuvinte, actorul ar putea fi acuzat de împiedicarea anchetei sau alte delicte prevăzute de legislația SUA privind sprijinirea unui criminal.

Totuși, scrie Associated Press, interviul cu Sean Penn ar fi ajutat autorităţile mexicane să identifice locul în care se afla Guzman, care a și fost prins şi retrimis vineri în închisoare.

Publicat sâmbătă seara, de revista Rolling Stone, interviul a fost realizat în octombrie 2015, la acea vreme fiind dat în urmărire după evadare de forțele de ordine din SUA și Mexic.

La (re)capturarea lui Guzman, oficialii americani au spus că foarte importantă a fost monitorizarea comuncațiilor apropiaților acestuia - telefoane mobile și mesaje pe internet. Informațiile au fost folosite în comun cu autoritățile mexicane, dar acestea din urmă au fost cele care au efectuat operațiunea în teren. „El Chapo” evadase în iulie 2015 printr-un tunel săpat de afară de membrii cartelului său pe sub penitenciarul de maximă securitate Altiplano din SUA.

Vineri, forțele mexicane au luat cu asalt o casă din Los Mochis, oraș de coastă, pe care o supravegheau de o lună, potrivit procurorului Arely Gomez. Guzman a ajuns la această locuință joi, iar a doua zi dimineața a fost lansat atacul. Din interiorul casei s-a tras cu arme asupra forțelor de intervenție. În schimbul de focuri au fost uciși cinci suspecți și răniți alți șase. Doar un membru al poliției mexicane a fost rănit.

Dar operațiunea nu s-a terminat acolo: Guzman și un adjunct au fugit pe un tunel care comunica în rețeaua de canalizare a orașului. Apoi, cu soldații pe urmele lui prin tuburile de canalizare, a reușit să iasă și să fure o mașină și să scape pentr moment. În fine, vehiculul a fost depistat pe o autostradă și forțele de ordine l-au capturat. Autorităţile mexicane au anunţat că îl vor extrăda pe Joaquin "El Chapo" Guzman în Statele Unite, unde a fost condamnat pentru trafic de droguri.

Întâlnirea din junglă

Întorcându-ne la interviu, la întâlnirea cu Guzman, Penn a fost însoțit într-un loc secret dintr-o junglă din Mexic de actriţa mexicană Kate del Castillo, vedeta telenovelei "La Reina del Sur", produsă de postul de televiziune Telemundo, în care a interpretat rolul unei femei nemiloase, lider al unui cartel de droguri. Și actrița este anchetată acum de autoritățile mexicane. Întrevederea a fost aranjată de un producător TV, denumit Espinoza în articolul lui Penn.

Actorul spune că a fost condus într-un loc secret cu un vehicul 4x4 și a fost înconjurat deodată de „30 sau 35 de gărzi de corp înarmate", iar în apropiere se aflau alţi soldaţi. Niciunul nu știa engleză, dar Castillo a tradus pentru Penn  discuția cu ei.

Înainte de publicarea interviului, revista Rolling Stone a oferit pe site un fragment video de două minute din conversația dintre Sean Penn și Guzman. În extras, cei doi apar așezați la o masă pe care erau farfurii cu tacos și pahare cu tequila, iar interlopul îi spune lui Penn: „Nu vreau să fiu descris ca o călugăriţă",

Kate del Castillo a intrat în legătură cu liderul cartelului drogurilor după ce actrița a publicat pe Twitter un mesaj în care îi cerea să îşi folosească influenţa pentru a-i ajuta pe oameni.

Întâlnirea din junglă a fost doar pentru a face cunoștință, iar apoi, Sean Penn transmis în scris întrebările și a încercat săptămâni la rând să îl recontacteze prin intermediul lui Castillo. Până la urmă, Guzman i-a trimis actorului o înregistrare video în care răspunde la întrebări.

Conform înțelegerii, revista Rolling Stone i-a prezentat lui „El Chapo” articolul înainte de a-l publica, dar Penn spune că mexicanul nu a solicitat nicio modificare.

"El Chapo" a negat tot timpul, în mod oficial, că ar fi traficant de droguri. Dar iată că în interviul dat lui Sean Penn el i-a mărturisit că furnizează „heroină, metamfetamine, cocaină şi marijuana mai mult decât oricine altcineva din lume” și că are „o întreagă flotă de submarine, avioane, camioane şi bărci”. Interlopul i-a mai spus că ar vrea să producă un film despre povestea vieţii sale.

Între altele povestește cum l-a întâlnit pe un alt celebru traficant de droguri columbian, Pablo Escobar, la acesta acasă: „era o casă foarte mare”.

Întrebat despre pretendentul la Președinție Donald Trump, Guzman a răspuns pe un ton sarcastic: "Mi amigo!" ("Prietenul meu!").

Cum se scuză Penn

Sean Penn a explicat interesul pe care l-a manifestat faţă de povestea vieţii lui Guzman: "Nu am niciun motiv să mă mândresc cu faptul că ascund secrete, aşa cum ar putea să se interpreteze, că i-aş proteja pe infractori, nici nu mă simt arogant dacă pozez pentru un selfie alături de un agent de securitate pe care nu îl cunosc. Dar trăiesc în ritmul meu. Tot ceea ce spun - oricărei persoane - trebuie să fie adevărat".

"Mă consolez oarecum prin intermediul unui aspect unic, al reputaţiei speciale pe care El Chapo o are în rândul celorlalţi lideri ai cartelurilor din Mexic: aceea că, spre deosebire de mulţi dintre rivalii lui, care organizează răpiri şi comit crime gratuite, El Chapo este înainte de toate un om de afaceri, care apelează la violenţă doar atunci când aceasta este în avantajul lui sau al afacerii sale", a adăugat starul.

„În calitatea mea de cetăţean american, sunt atras de posibilitatea de a explora acel aspect care nu concordă cu portretizările făcute de guvernul nostru şi de presa noastră acelor imanici declaraţi ai lor. Niciodată, după Osama bin Laden, urmărirea şi fuga unui personaj nu a mai captat interesul şi imaginaţia publicului ca acum. Dar, spre deosebire de Bin Laden, care s-a bazat pe premisa că întreaga populaţie a unei ţări este definită de - şi, de aceea, este complice - politicile liderilor săi politici, în cazul de faţă, al celui mai căutat traficant de droguri din lume, nu suntem oare, noi, publicul american, complici în această acţiune de demonizare? Noi suntem consumatorii (drogurilor mexicane, n.r.) şi, în această calitate, suntem complici la toate crimele şi la toate actele de corupţie care erodeaza capacitatea tuturor instituţiilor de a proteja vieţile cetăţenilor din Mexic şi din Statele Unite şi care reprezintă, de fapt, un rezultat al apetitului nostru insaţiabil pentru drogurile ilicite", a adăugat Sean Penn.

Cel mai probabil, la Hollywood se va realilza un film despre El Chapo, aşa cum a fost şi în cazul altor baroni ai drogurilor, ca Pablo Escobar, dar Guzman nu va avea o legătură directă cu producţia, pentru că el a revenit în închisoarea de maximă securitate din care a evadat în urmă cu şase luni, transmite Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz