2020-02-26 22:37

Secretarul de stat american Mike Pompeo începe un turneu european

 |  12:01
Secretarul de stat american Mike Pompeo începe un turneu european

Mike Pompeo, secretar de stat și șeful diplomaţiei americane, a demarat vineri un turneu european. Prima oprire va avea loc în Germania, după ce în luna mai oficialul a amânat pe ultima sută de metri o altă vizită programată.

Mike Pompeo se întâlnește vineri la Berlin cu omologul său Heiko Maas şi cu cancelarul Angela Merkel, pentru discuţiile a căror anulare la începutul lui mai a stârnit indignare în Germania, multe voci vorbind de un gest simptomatic pentru starea relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Germania, deteriorate după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Într-o întâlnire cu presa înainte de a pleca spre Berlin, Pompeo a reluat apelul administraţiei americane ca Germania să-şi majoreze bugetul militar pentru a-şi îndeplini angajamentul ca stat al NATO de 2% din PIB.

"Preşedintele (american Donald Trump) nu este mulţumit", a subliniat Pompeo. Germania "este o economie importantă şi mare în Uniunea Europeană şi avem nevoie să fie pe deplin angajată şi să consacre resursele adecvate protecţiei Europei", a insistat şeful Departamentului de Stat, potrivit Agerpres.

Pe agenda discuţiilor de la Berlin se află şi Iranul, încă un aspect în legătură cu care Berlinul şi Washington sunt pe poziţii divergente. Vizita de la începutul lui mai a lui Pompeo în Germania a fost amânată din cauza tensiunilor dintre SUA şi Iran generate de retragerea Washingtonului din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi instituirea de sancţiuni americane împotriva Teheranului.

În loc să meargă la Berlin, şeful diplomaţiei SUA a făcut la începutul lui mai o deplasare-surpriză în Irak, pentru a avertiza împotriva unor presupuse ameninţări cu atacuri iraniene împotriva intereselor americane. Pompeo a mai explicat joi înainte de a pleca spre Europa că o serie de acte de sabotaj împotriva unor nave din Golf au fost "o tentativă a Iranului de a creşte preţul ţiţeiului pe plan mondial".

Diplomaţia germană nu a rupt în ce o priveşte contactele cu republica islamică, iar Mike Pompeo a asigurat că există mai multe canale de comunicare posibile cu Teheranul. Potrivit France Presse, unul dintre acestea ar putea fi Germania sau Elveţia, pe care secretarul de stat american o va vizita de asemenea în weekend şi care reprezintă deja interesele SUA în Iran.

Alte posibile subiecte sensibile pe agenda discuţiilor americano-germane sunt Ucraina, unde recent a fost ales un nou preşedinte, dar şi proiectul gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, căruia Washingtonul i se opune vehement.

Mike Pompeo a indicat joi că va aborda şi subiectul Huawei, gigantul chinez al comunicaţiilor pentru care Washingtonul l-a declarat un pericol pentru securitatea NATO. Berlinul refuză însă să interzică instalarea în Germania a tehnologiei 5G a Huawei, ale cărui echipamente, susţin SUA, permit Beijingului să-i spioneze pe occidentali.

Următoarele opriri ale lui Pompeo în Europa sunt Elveţia, Olanda şi Marea Britanie, unde urmează să-l reîntâlnească pe preşedintele american Donald Trump, aşteptat pentru o vizită de stat în perioada 3-5 iunie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine