2020-07-06 22:49

Secretarul General al ONU, îngrijorat de reluarea testelor nucleare ale Coreei de Nord

 |  10:00
Secretarul General al ONU, îngrijorat de reluarea testelor nucleare ale Coreei de Nord

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este îngrijorat de intenția Coreei de Nord de a relua testele nucleare și cu rachete și speră că acest lucru nu se va realiza, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, citat de Reuters.

”Secretarul general speră foarte mult că testele nu vor fi reluate, în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate. Neproliferarea rămâne un pilon fundamental al securităţii nucleare globale şi trebuie menţinută”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric într-un comunicat.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat în această săptămână că nu mai există motive pentru care Phenianul să menţină un moratoriu auto-declarat al testelor pentru rachete balistice intercontinentale şi bombe nucleare şi că ”o nouă armă strategică” va fi introdusă în viitorul apropiat.

”Angajamentul diplomatic este singura cale pentru pacea sustenabilă”, a mai spus Dujarric.

Preşedintele american Donald Trump, care în 2018 a devenit primul lider american care s-a întâlnit cu liderul nord-coreean, a spus după remarcile lui Kim că acesta a semnat un contract de denuclearizare şi că a crezut că Kim ”este un om de cuvânt”.

Trump s-a referit în mod repetat la moratoriu, valabil din 2017, ca un semn că politica sa de angajament înb relaţia cu Coreea de Nord funcţionează.

Kim s-a plâns că Statele Unite au continuat exerciţiile militare cu Coreea de Sud, a adoptat arme de ultimă generaţie şi au impus sancţiuni în timp ce au făcut ”solicitări de tipul celor ale gangsterilor”.

Luna trecută, Phenianul a avertizat Washingtonul cu un posibil ”cadou de Crăciun”, după ce Kim a dat termen SUA până la sfârşitul anului 2019 să propună noi concesii în discuţiile referitoare la arsenalul nuclear al Coreii de Nord.

Experţii în Coreea de Nord afirmă că remarcile lui Kim, făcute în timpul unui discurs de mai multe ore, ar fi adresate partidului, armatei şi oficialilor guvernamentali din Coreea de Nord, pregătind ţara pentru o nouă perioadă de austeritate economică, acesta anticipând un blocaj de lungă durată în relaţiile cu Statele Unite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz