2020-07-02 10:25

Securitatea SUA, în pericol. Speranţele lui Barack Obama privind dezarmarea nucleară aproape de eşec

 |  17:25
Securitatea SUA, în pericol. Speranţele lui Barack Obama privind dezarmarea nucleară aproape de eşec

Eforturilelui Barack Obama de a remodela politica externă americană sunt în praguleşecului, în condiţiile în care două dintre cele mai importante iniţiative alesale, dezarmarea nucleară şi resetarea relaţiilor cu Moscova, întâmpinăobstacole esenţiale, comentează The Guardian în ediţia online.

Potrivitunui document al NATO obţinut de cotidianul britanic, acţiunea de retragere aarmelor nucleare americane din Europa a fost omisă din proiectul privinddoctrina strategică a alianţei, ce urmează să fie adoptat la summitul organizatla acest sfârşit de săptămână la Lisabona.

Între timp, un liderrepublican din Senat a semnalat faptul că este puţin probabil ca tratatul STARTde control al armelor nucleare, pe care Obama şi preşedintele rus DmitriMedvedv l-au semnat în aprilie, să fie ratificat în acest an. În replică,vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat că, dacă SUA nu vor ratificanoul tratat START semnat cu Rusia, care prevede limitarea armelor strategice,îşi "pun securitatea naţională în pericol" şi nu vor putea inspectaşi urmări arsenalul nuclear rus. "Noul tratat START este o partefundamentală a relaţiei noastre cu Rusia, care a fost crucială pentrucapacitatea noastră de a aproviziona trupele din Afganistan şi pentru a impunesancţiuni puternice vizând Guvernul iranian", a afirmat vicepreşedinteleSUA.

NoulSTART, care va expira peste 10 ani, dacă nu va fi înlocuit de un alt text,prevede că cele două ţări care deţin circa 90% dintre armele nucleare din lume,au fost de acord să reducă numărul focoaselor nucleare la câte 1.550 şi numărulvectorilor purtători desfăşuraţi şi nedesfăşuraţi la câte 800.

Ceimai mulţi analişti cred că ratificarea tratatului nu va mai avea loc niciodată,în cazul unei amânări a acestui proces pentru anul viitor, deoarece majoritateademocratică din Senat va fi şi mai fragilă până atunci, în urma pierderilorsuferite de partid la alegerile de la mijlocul mandatului.

Acestesemieşecuri afectează ambiţiile lui Obama privind eliminarea armelor nucleare,prezentate într-un discurs susţinut la Praga în 2009, dar şi dorinţa sa de a"reseta" relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.

Înabsenţa progreselor în Orientul Mijlociu sau a unui compromis al Iranului înceea ce priveşte programul său nuclear, aceste evoluţii ameninţă să eclipsezerealizările preşedintelui american în domeniul politicii externe, susţinecotidianul britanic.

În cel mai recent proiect al NATO - "nou conceptstrategic", văzut de The Guardian, armele nucleare rămân în centruldoctrinei NATO şi o încercare de a retrage bombele nucleare B-61 din Europa, omoştenire a războiului rece, nu este menţionată.Germania, Olanda şi Belgia - care au toate B-61 bombe peteritoriul lor - au insistat asurpa îndepărtării dispozitivelor respective, cuîncurajarea suporterilor în dezarmare din tabăra lui Obama, inclusivambasadorul SUA la NATO, Ivo Daalder.Cu toate acestea, Franţa care se poziţionează camîmpotriva descurajării nucleare în doctrina NATO, vrea o astfel de acţiune depe urma unui compromis cu Moscova.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz