2020-07-09 15:03

Șeful Pentagonului, despre statele membre NATO: Nu se poate să existe paraziți

 |  12:00
Șeful Pentagonului, despre statele membre NATO: Nu se poate să existe paraziți

Şeful Pentagonului Mark Esper a luat vineri apărarea creşterii drastice a cheltuielilor militare solicitate aliaţilor Statelor Unite de preşedintele Donald Trump, subliniind că NATO nu îşi poate permite state "parazite", informează AFP.

"Majoritatea statelor consideră SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondială, nu doar datorită superiorităţii capacităţilor şi echipamentelor noastre militare, dar şi datorită valorilor pe care le apărăm", a declarat ministrul american al apărării în faţa experţilor în securitate naţională ai Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR).

"Alianţele noastre nu se bazează pe tranzacţii comerciale". "Ele sunt, mai degrabă, bazate pe respect reciproc, valori comune şi o voinţă împărtăşită de a le apăra", a adăugat oficialul american.

Fostul diplomat Richard Haas, preşedinte al CFR, i-a aminitit acestuia că, dimpotrivă, anumite state membre ale NATO percep alianţa cu Washingtonul ca devenind din ce în ce mai "tranzacţională" şi se îndoiesc de voinţa SUA de a le apăra în caz de agresiune dacă acestea nu au contribuit suficient din punct de vedere financiar.

"Pentru mulţi din aliaţii noştri (relaţiile) par chiar condiţionate" de 2% din PIB, procent pe care Washington-ul îl cere ca statele membre NATO să îl aloce apărării, a adăugat fostul diplomat.

"Nu cred că este o tranzacţie. Este o obligaţie", a replicat Esper. "SUA alocă 3.5% din PIB pentru apărarea sa, a aliaţilor şi a partenerilor săi. Multe state alocă mult mai puţin de 1% apărării".

"Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor noştri europeni să contribuie mai mult la Alianţă. Nu au făcut-o", a continuat şeful Pentagonului.

"Nu cred că cerem prea mult" a conchis el. "Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi. Nu se poate să existe reduceri. Ne priveşte pe toţi".

În 2014, aliaţii s-au angajat să crească cheltuieile dedicate apărării cu echivalentul a 2% din PIB până în 2024, dar doar nouă state membre au atins acest obiectiv în 2019, iar Germania a avertizat deja că nu va putea atinge această ţintă "înainte de începutul deceniului 2030".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-14Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
14 Dec 2019

cele mai mari cheltuieli sunt cu Afghanistanul-asa cum s-a falimentat acolo fostul URSS acum sunt toate sansele sa se falimenteze si NATo.Fenomenul este ca te intinzi la fel ca imperiul roman si pana la urma intri in colaps ca nu mai poti sa finantezi asemenea aventuri inutile.Trebuie renuntat la implicarea in Afghanistan pentru ca acolo la un eventual conflict mai mare va fi un mare fiasco,nu se poate sustine in niciun fel asemnea pozitie.Plus ca talibanii sunt alta cultura,nu vor democratie si nu ai ce sa le faci iar motivul invadarii Afghanistanului a fost 100% economic nu a avut nici o legatura cu ce s-a spus oficial.Daca americanii pleaca din Afghanistan talibanii vor reveni la ocupatia lor de baza adica razboiul cu comunistii
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz