2020-07-10 03:57

Sky News: Arme Kalașnikov pleacă din România în toată Europa

 |  19:00
Sky News: Arme Kalașnikov pleacă din România în toată Europa

Un nou scandal în media din Marea Britanie care vizează România, de data aceasta la postul de televiziune Sky News, are ca subiect traficul de arme. O echipă a televiziunii susține că a negociat luni de zile cu niște traficanți din țara noastră și aceștia ar fi acceptat o întâlnire chiar dacă li s-a spus că interlocutorii sunt jurnaliști.

Așa se face că  duminică, 7 august, Sky News a transmis un reportaj sub titlul „Bandă mafiotă vinde AK-47 cu destinația Europa de Vest. Deși pare totul cusut cu ață albă, o făcătură sau chiar că ar fi fost niște agenți sub acoperire ai unor instituții de securitate românești, cum mulți dintre cei ce au comentat pe pagina de internet a televiziunii și pe Youtube, cert este că în filmare apar niște bărbați mascați care au mai multe arme de foc puternice, printre acestea și un model de pistol-mitralieră Kalașnikov, asemănător cu cele folosite în atacurile teroriste.

„Investigatorii Sky News au călătorit în România pentru a întâlni traficanți de arme dispuși să vândă arme militare teroriștilor”: așa începe descrierea reportajului pe pagina de internet a televiziunii.

Un reporter împreună cu o echipă din care fac parte cel puțin doi cameramani merg pe niște coclauri neidentificate, de undeva „din vestul României”, unde îi așteaptă un jeep vechi și ruginit, fără numere de înmatriculare. Apoi urmează rabla traficanților până pe un deal, un loc pustiu considerat sigur de presupușii traficanți. Din mașina ruginită coboară trei bărbați mascați care după  ce dau mâna cu ziariștii, le arată acestora mai multe arme care erau ascunse sub o pătură roșie, în bena jeep-ului. Armele par a fi reale, printre ele fiind o pușcă cu lunetă, puști de vânătoare, un pistol și, pe post de vedetă, un pistol automat Kalașnikov, marea atracție a reportajului. Reporterii susțin că prețul cerut de traficanți ar fi de 1700 de lire (aproximativ 2000 de euro).

”Având în vedere granițele deschise ale Europei înseamnă că arme ca (pistoalele mitralieră - n.n.) AK-47 pot ajunge ușor la cumpărători din Europa de Vest”, este mesajul în jurul căruia s-a axat reportajul, cu trimiteri către „atacurile teroriste de tipul celor de la Paris” care ar putea să aibă loc și în Marea Britanie. De asemenea, cei din echipa Sky News susțin că traficanții le-ar fi spus că în ultimii doi ani a crescut foarte mult cererea din toată Europa pentru armele lor militare, cele mai căutate fiind automatele Kalașnikov, și că „ei vor vinde oricui”, deci și teroriștilor.

„După luni de negocieri o bandă de traficanți din România, (echipa - n.n.) Sky News a fost direcționată către într-o zonă izolată a țării pentru a se întâlni cu membrii bandei pregătiți să ne arate ce pot livra”.  „Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate în maşina noastră. Ne-au luat cheia de la maşină”, povestește reporterul care insistă, apoi, că „nu e niciun subterfugiu aici”: „Știau că suntem de la un post de știri și că vrem să ilustrăm faptul că este relativ ușor să faci rost de arme și au crezut că o să le cumpărăm. (…) Ideea este că nu i-a interesat cine suntem atât timp cât eram pregătiți să plătim. Pe tot parcursul întâlnirii au spus clar că ar vinde absolut oricui: spărgători de bănci, ucigași în masă sau teroriști, fără să facă vreo deosebire”. „Le aducem din Ucraina, câte vreți, cu muniție cu tot”, au spus presupușii traficanți.

Primele reacții din România

Procurorul șef al Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat agenției News.ro că știe despre reportajul Sky News și procurorii români vor face verificări. Ancheta va viza identificarea presupușilor traficanți care apar în reportaj și incriminarea lor, dacă se fac vinovați de vânzarea ilegală de armament pe teritoriul țării noastre. SRI nu a dat un răspuns oficial până la închiderea ediției.

Dar fostul director al SRI, Costin Georgescu, citat de Mediafax, a comentat cazul: „Sunt arme folosite în general de terorişti şi mafioţi. Sunt arme pe care le găsesc pe toate părţile pământului. E bine că apar astfel de informaţii pentru că vor obliga autorităţile să ia măsuri mai ferme.Traficul de arme se întâmplă peste tot în lume. Din România pleacă şi ajung în alte ţări iar în final în mâinile mafioţilor şi ale teroriştilor. Trebuie o colaborare externă, în special cu Ucraina, cu autorităţile vamale. Din Ucraina armele pot pleca prin Republica Moldova, Polonia dar şi prin România. Noi trebuie să ne întărim măsurile şi aş umbla un pic şi la lege. Ar trebui mărite pedepsele pentru astfel de fapte pentru a micşora numărul celor care au curaj să se bage în astfel de combinaţii. Ce am văzut sunt micii traficanţi, nu marii traficanţi, cei care trimit transporturi de arme cu trenuri şi avioane. Trebuie să se ocupe în primul rând poliţia de frontieră, organele vamale, DIICOT şi, sigur, SRI şi SIE. E o muncă de colaborare. Eu cred că imaginile pot fi reale pentru că traficul acesta există. Trebuie să fie un semnal de alarmă la adresa traficului de arme. Armele nu le fabrică ISIS în Siria sau Irak, le cumpără din diferite ţări ale lumii”.

Deputatul Liviu Codârlă, membru al Comisiei pentru Controlul Activităţii SRI, a declarat că, dacă se confirmă informaţiile publicate de SkyNews, vor interpela ”la un moment dat” SRI şi vor primi un răspuns, afirmând că, periodic, Serviciul informează membrii comisiei ”dacă sunt lucruri de informat”. „Dacă, într-adevăr, există o astfel de problemă, bănuiesc că la un moment dat vom face şi o interpelare Serviciului (Român de Informaţii - n.r.) şi vom primi un răspuns. (...) Parlamentul nu lucrează. Ei trebuie să-şi facă treaba. Şi dacă mă informează pe mine astăzi că îşi fac treaba, cu se schimbă lucrurile? Noi putem la începerea sesiunii să luăm act de ce s-a întâmplat şi să cerem un punct de vedere. El va fi acelaşi şi atunci şi acum. Aşa... se întâmplă tot timpul ceva. Astăzi poate a apărut poate la televizor, dar sunt lucruri care nu apar la televizor. Noi, periodic, ne întâlnim şi primim o informare din partea lor dacă sunt lucruri de informat”, a declarat agenţiei deputatul Liviu Codârlă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-07

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz