2019-08-17 14:10

Snowden, sfătuit să nu se predea de către autorul scurgerii celebrelor “Pentagon Papers”

 |  12:54
Snowden, sfătuit să nu se predea de către autorul scurgerii celebrelor “Pentagon Papers”

Cunoscutul demascator al guvernului american Daniel Ellsberg, care în 1971 a transmis presei documente secrete referitoare la războiul din Vietnam, a făcut apel la fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, care se ascunde în prezent pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, să nu se predea autorităţilor americane. În opinia lui Daniel Ellsberg, autorităţile sunt mult mai rele decât pe vremea preşedinţiei lui Richard Nixon, de aceea îşi îndeamnă conaţionalii să continue lupta pentru libertatea de exprimare.

'Mulţi mă dau drept exemplu pentru că nu am părăsit ţara' ( după scurgerile de informaţii clasificate), dar eu nu sunt de acord. Ţara în care am decis atunci să rămân este complet diferită de America zilelor noastre', scrie Daniel Ellsberg, în paginile ziarului The Sudney Morning Herald, citat miercuri de platforma electronică Newsru.

Analistul militar îl îndeamnă pe ex-colaboratorul serviciilor secrete americane, care a demascat recent un program secret guvernamental de supraveghere electronică să nu se predea sub nicio formă autorităţilor americane pentru că se îndoieşte că va avea parte de un proces echitabil.

În context, Ellsberg aminteşte că, în 1971, în plin război în Vietnam, el ca analist militar şi angajat al Centrului de cercetare strategică RAND a transmis presei o culegere de documente confidenţiale 'United States-Vietnam Relations, 1945-1967: A Study', cunoscute mai mult ca 'Pentagon Papers' ('Documentele Pentagonului').

Datele obţinute de Ellsberg şi care vorbeau despre cauzele şi particularităţile războiului din Vietnam erau strict de uz intern în cadrul Ministerului american al Apărării. Când au fost parţial publicate în The New York Times şi Washington Post, cele două publicaţii au fost chemate în justiţie, iar autorul a trebuit să se ascundă. Ce-i drept pentru două săptămâni, pentru a reuşi să transmită o nouă porţie de informaţii clasificate către mass-media. După aceea, Ellsberg s-a predat de bunăvoie autorităţilor.

'Dar am fost imediat eliberat pe cauţiune, iar, când numărul capetelor de acuzare împotriva mea a ajuns la 12 şi la orizont mă ameninţa o sentinţă de 115 ani de închisoare, a crescut doar valoarea cauţiunii', scrie în articolul său Daniel Ellsberg, evocând că în cei doi ani, cât a durat ancheta, el a fost liber să comunice cu presa, să ţină conferinţe publice.

În fine, el spune că a putut să rămână un militant activ împotriva războiului din Vietnam. N-ar fi avut o asemenea şansă dacă ar fi părăsit atunci SUA şi de aceea a rămas acasă, mai explică el.

Pe Edward Snowden însă îl sfătuieşte ca în niciun caz să nu se întoarcă în SUA, pentru că nu are nicio şansă 'să repete experienţa sa'.

Nixon, după cum se ştie, a fost nevoit să demisioneze în urma scandalului Watergate, când oficiali ai Casei Albe au fost prinşi că interceptau convorbiri telefonice şi efectuau filaje. Ellsberg a fost achitat de instanţă de judecată doar pentru că dovezile împotriva sa fuseseră colectate prin încălcarea legii - interceptări de convorbiri telefonice şi percheziţii ilegale.

'Sper foarte mult ca dezvăluirile lui Snowden să renască lupta pentru democraţie în SUA, chiar dacă el nu va putea participa la aceasta. Şanse ca el să fie eliberat pe cauţiune după arestare sunt zero', consideră analistul militar, indicând că prin scurgerile sale de informaţii Snowden a arătat că serviciile secrete americane sunt dispuse să facă orice pentru supravegherea fiecărui om în parte.

Fostul demascator al războiului din Vietnam a comparat Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), al cărei colaborator a fost Snowden, cu poliţia secretă din RDG, Stasi, dar la scară globală, transmite Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-10

In legatura cu acest articol...

Edward Snowden încă nu a acceptat oferta de azil a Venezuelei

Azil politic colectiv în America Latină pentru Snowden

Edward Snowden: Agenţii NSA au cooperat cu agenţii statelor occidentale

Venezuela: Nicolas Maduro îi acordă azil lui Edward Snowden

Preşedintele Boliviei, refuzat la aterizare. Scandalul Snowden amplifică suspiciunile

Julian Assange: Edward Snowden nu poate fi abandonat

Polonia refuză să-i acorde azil lui Edward Snowden

Snowden cere azil politic în Rusia

Edward Snowden: Lista cu misiunile diplomatice din SUA spionate de serviciile secrete americane

Edward Snowden rămâne în Rusia. Preşedintele Ecuadorului nu a decis încă să îi "autorizeze" transferul
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray