2019-05-26 08:09


SpaceX a efectuat prima sa lansare a unui satelit american pentru securitate naţională

 |  10:56
SpaceX a efectuat prima sa lansare a unui satelit american pentru securitate naţională

O rachetă a SpaceX a efectuat duminică prima sa lansare a unui satelit de navigaţie al armatei Statelor Unite, de la baza Cape Canaveral din Florida, transmite Reuters.

Racheta Falcon 9 a decolat la ora locală 8:51 a.m. (13:51 GMT), cu un satelit GPS în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari construit de Lockheed Martin.

Alte patru lansări programate în ultima săptămână, dintre care una sâmbătă, au fost anulate din cauza vremii şi a unor probleme tehnice.

Lansarea cu succes a satelitului este o victorie semnificativă pentru SpaceX, companie deţinută de miliardarul Elon Musk, care a încercat ani de zile să intre pe piaţa lansărilor spaţiale militare dominată de Lockheed şi Boeing.

SpaceX a dat în judecată U.S. Air Force în 2014, pentru atribuirea directă a unui contract de mai multe miliarde de dolari pentru lansarea a 36 de rachete, către United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing şi Lockheed. SpaceX a renunţat la proces în 2015, după ce Air Force a acceptat să permită concurenţa în atribuirea contractelor.

În 2015, SpaceX a câştigat un contract în valoare de 83 de miliarde de dolari din partea Air Force, pentru lansarea satelitului GPS III, care va avea o durată de viaţă de 15 ani.

Satelitul este primul lansat din cei 32 de sateliţi aflaţi în producţie la Lockheed, în cadrul unor contracte în valoare combinată de 12,6 miliarde de dolari, pentru programul Air Force GPS III, potrivit purtătorului de cuvânt al Lockheed, Chip Eschenfelder.

Iniţial, lansarea ar fi trebuit să aibă loc în 2014, dar a fost întârziată de probleme de producţie, potrivit Air Force.

Următoarea lansare a unui satelit GPS III este programată la jumătatea anului 2019, a spus Eschenfelder, iar ceilalţi sateliţi sunt testaţi la fabrica Lockheed din Colorado.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-24

TAGURI: spacex, elon musk, satelit,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG